Asfalt kroz Javorje

PRIBOJ-Ovih dana nastavljeni radovi na asfaltiranju puta za Strmac koji se realizuje po nekadašnjem Programu za povratak raseljenih lica.Vrednost radova je oko 70 miliona dinara,investitor je država Srbija preko JP “Putevi Srbije”,a radovi su povereni “Putevima Užice“.

foto.opstina priboj
 U zahvatu je  deonica od pet kilometara puta, od  dosadašnjeg asfalta,ispred mosta za Zabrđe,do mesta zvanog Kapija za šumsku kuću, u srcu planine Javorje. 

Za prvih 15 dana rada, već asfaltirano dva kilometra puta, ito sa kraja deonice,od Javorja prema Zabrđu.Ako vreme posluži, i preostala tri ugovorena kilometra, biće asfaltirana do kraja oktobra.

 Proširena je trasa puta, pročišćeni su propusti, prokopani odvodni kanali, debljina asfaltne trake je sedam centimetara a širina 3,5 metara, plus po pola metra bankine, sa obe strane asfalta. 
 Inače,put od Sjeverina do škole u Strmcu dug je 18 kilometara.Opština Priboj i država Srbija,prethodnih godina, već su asfaltirali trećinu, odnosno šest kilometara puta.Pandemija korona virusa,pre dve godine, zaustavila je radove,ali su ove jeseni nastavljeni. 
foto.opstina priboj

Posle ovih pet,koji su trenutno u zahvatu, do centra Strmca prostaje još sedam kilometara.Plan je da u narednim godinama asfalt stigne na vrh planine Javorje,gde je i najveći vrh Priboja, kota Ober sa 1486 metara.

 Inače,na ovom području vekovima,složno, jedni sa drugima, žive Srbi i Bošnjaci, ljudi se ovde bave uglavnom malinarstvom, kvalitet crvenog zlata  je odličan, pa se ovim putem godišnje otpremi i preko 200 tona maline. 

Velika je i eksploatacija drveta sa ovog područja, godišnje se transportuje i do 15 hiljada kubika drvne mase, a predeli gotovo netaknute prirode idealni su i za razvoj planinskog i seoskog turizma,navodi se na sajtu opštine Priboj.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.