Arhitektura Niša u Jokanovića kući

UŽICE – Izložba pod nazivom „50 godina Moderne arhitekture Niša 1930-1970“, arhitekte Aleksandra Kekovića, biće otvorena večeras u Jokanovića kući. Ova izložba je prva od četiri planirane izložbe koje imaju svrhu da prikažu graditeljsku baštinu nastalu u periodu od oslobođenja Niša do danas.


izlozba jk2„Spremajući izložbu autor je iz ogromne dokumentacije detaljno i profesionalno izabrao primere koji na najbolji način ilustruju arhitektonski, društveni, ekonomski i kulturni razvoj grada. Prvenstvena uloga ove izložbe je da ponudi informaciju o graditeljskoj i kulturnoj prošlosti Niša“, rekao je arhitekta Dušan Kuzović.
„Očekujem da će ova izložba doprineti estetskom vaspitanju u oblasti arhitekture i da će se pojaviti pismeni i svesni građani koji će znati da vrednuju građeni svet oko sebe. Ova izložba je deo ciklusa čija je svrha da domaćoj javnosti prezentuje drugačiji sistem vrednosti u odnosu na onaj koji smo prinuđeni da živimo“ ,naglasio je Kuzović.
Arhitekta Aleksandar Keković aktivno se, pored proučavanja istorije arhitekture, bavi arhitektonskim projektovanjem, istupa u javnosti braneći interese dobre arhitekture i nastavnik je na Arhitektonsko- građevinskom fakultetu u Nišu.
Izložba, koju je u Jokanovića kući priredio Narodni muzej Užice, biće otvorena od 11. aprila.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.