Apel povećao broj davalaca krvi, iz Instituta za transfuziju ističu da je i dalje nema dovoljno

U letnjim mesecima uobičajeno je da pada broj rezervi jedinica krvi u bolnicama a trenutno ih ima za jednodnevne potrebe. Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže za RTS da je trenutni odaziv doborovljnih davalca krvi dobar. Ističe da takav trend treba da potraje nedeljama da bi se rezerve krvi vratile na stabilan nivo.

Načelnica Odeljenja za motivaciju i organizaciju dobrovoljnih davalaca krvi Instituta Ivana Rodić kaže da se posle objavljenog apela u nedelju već od ponedeljka odaziv dobrovoljnih davalaca krvi svaki naredi dan povećavao.

„U ponedeljak je prokupljeno 295, u utorak 300 a u sredu 366 jedinica krvi“, navodi Rodićeva.

Sa druge strane, ukazuje na to da je pad broja jedinica krvi prethodno trajao nedeljama, pa da je zato potrebno isto toliko vremena dobrog odziva davalaca da bi se stanje sa rezervama krvi vratile na stabilan nivo.

krvne grupe
foto: Webtribune

Rodićeva je dodala da nedostaju sve krvne grupe dok je nešto bolja situcija sa B+ i AB+.

„Opitimalne nedeljne potrebe za bolnice koje snabdeva Insitiut za transfuziju krvi je 2.000 jedinica“, kaže Rodićeva dodajući da je donja granica hiljadu i po jednica krvi.

Kako je rekla, Institut danas oragnizuje akcije dobrovljnog davanja krvi u Loznici u Vukovom domu od 10 do 16 časova, u Smederevskoj Palanci u MZ „Donji grad i Crvenom krstu u Obrenovcu od 9 do 14 časova.

Istakla je da zdravi građani koji žele da daju krv mogu da nađu lokaciju mobilnih ekipa Instituta na društvenim mrežama.

„Krv se pored zgrade Instituta za transfuziju krvi u Ulici Svetog Save  u Beogradu može dati i u bolnici u Subotici, zavodima Vojvodine, u Nišu, Kragujevcu, KBC Zemun, VMA, Užicu, dok je ostatak Srbije pokriven mobilnim ekipama“, kaže Rodićeva.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.