Antipropaganda fudbala (VIDEO)

IVANJICA – Fudbaleri Budućnosti su na najvišem mogućem nivou pokazali kako se vrši antipropaganda fudbala  i da je sve drugo bilo važnije od igre.

Budućnost je zamalo odnela bod iz Ivanjice i utisak koji su ostavili pred 300 gledalaca u potpunosti oslikava stanje srpskog fudbala. Svuda u svetu je sve predodređeno igri, a samo u Srbiji ova igra se svodi na to da igre nema. Kada se tome doda i drugi segment srpskog fudbala, suđenje onda je jasno gde ovo vodi. Ipak na kraju pravda je koliko toliko zadovoljena jer je Marković u poslednjim sekundama utakmice doneo najslađu pobedu Javor Matisu u dosadašnjem delu prvenstva. Dobanovčani koji u prolećnom delu prvenstva nisu znali za poraz do ove utakmice, ivanjičkoj publici su se prerdstavili sa startnom postavom: Kirovski, Lučić, Đorđević, Jagodić, Lalić, Luković, Oreščanin (Maksimović 80′), Dobrijević, Stojković (Emerum 51′), Filipović, Milošev (Simić 90+3). Javor Matis je u ovu utakmicu ušao znatno oslabljen jer u kombinaciji zbog parnih kartona nije bio Amanović dok su Cuckić i Piščević povređeni pa se trenerski tandem Tufegdžić-Milović opredelio za sastav: Jevrić, Đerić, Kolaković, Anđelković (Sević 88′), Josović, Kuveljić, Milovanović (Maričić 68′), Dolmagić (Krnić 82′), Cvetković, Petković i Marković.  Utakmicu je sudila sudijska trojka Stanko Ostraćanin, Dragan Nikolić i Njegoš Tubić.

Utakmica je počela veoma nervozno čemu svedoči 4. minut kada je napravljen faul nad Markovićem nakon čega dolazi do velike gužve pored desne aut linije. Učestvovali su skoro svi igači oba tima, Ostraćanin i Nikolić su sve posmatrali, a onda kada se sve smirilo umesto crvenog kartona Lukoviću koji je rukama dobro išeketao po glavi Anđelkovića, pokazuje četiri žuta kartona, Markoviću iz Javor Matisa i Lučiću, Lukoviću i Miloševu iz Budućnosti. U 17. beležimo udarac Cvetkovića levom nogom preko gola, a u 19. veliku priliku za Javor Matis. Cvetković je poslao loptu u prostor gde se ubacio Marković. Usledila je povratna lopta a Milovanović nije uspeo da pogodi gol. U 33. smo videli jedan od retkih udaraca ka golu Jevrića, kada je Luković  šutirao sa 30 metara. Izuzetno loše, nesadržajno prvo poluvreme završeno je bez golova, a bilo više nego očigledno da su gosti uspeli u svojoj nameri da sitnim prekidima i provokacijama ovaj period igre dovedu do željenog rezultata.

I u drugom poluvremenu se nastavilo u istom ritmu. Nervozno, bez ritma što je uslovilo rastrzanu igru u kojoj nije bilo ničeg sem rasprave na terenu. Očajni sudija Ostraćanin je sve to nemo gledao i nijednog trenutka nije imao snage da utakmicu uvede u red. Javor Matis jer imao više loptu u svojim nogama ali im to nije ništa pomagalo u cilju postizanja gola, a gosti koji su centar prelazili svake prestupne godine imaju solidnu priliku u 80.minutu kada je Emerum sve dobro uradio a Filipović akciju završio udarcem pored gola. I do kraja se ništa specijalno nije događalo, i dalje su igrači Budućnosti istrajavali u svojoj nameri da na svaki način dođu do boda a onda se dogodio peti minut nadoknade…..

Na kraju još jednom se moramo osvrnuti na suđenje. Ostraćanin je izgubio autoritet na samom startu, kod prve velike gužve. Iako je bila rana faza utakmice mogao je Lukovića da pošalje u svlačionicu, a nakon toga isti igrač je non stop prigovarao, pa čak i odgurivao Ostraćanina koji je ostajao nem na sve to. Podelio je 10 žutih kartona, četiri domaćinu i šest gostima i konačan utisak je da nijednog trenutka nije imao kontrolu  utakmice, čiji je tok odredio svojim lošim procenama. Budućnosti niko ne može da ospori želju, svako igra u skladu sa svojim mogućnostima ali je gledano sa strane ovolika nervoza bila nepotrebna. Kako reče Spasić, život će se i posle ovoga odvijati, fudbala će biti ali se iskreno nadamo da ovakvog kakvog smo danas gledali više nikad ne bude.

You may also like...