Animalni otpad hrana za beloglave supove

SJENICA – U Specijalnom rezervatu prirode „Peštersko polje“ u Sjenici napravljeno je veliko hranilište za beloglave supove, na koje je od februara ove godine izneto preko 20 tona animalnog otpada.

Ovo hranilište jedno je od najsavremenijih na Balkanu i za kratko vreme napravljene su velike uštede u reciklaži stočnog otpada.

„Pešterski kraj bogat je stokom i dok nije došlo do izgradnje hranilišta javljao se veliki problem jer stočari nisu imali gde sa uginulim životinjama. Mahom su završavale na divljim, nesanitarnim deponijama. Sada mi uginulu stoku transportujemo na hranilište i na taj način beloglavi supovi imaju obzebeđenu hranu, što je naročito važno tokom zimskog perioda kada je mogućnost da se prehrane u prirodi dosta smanjena. Benefiti od ovog hranilišta su izuzetno veliki i značajni kako za stočare, tako i za beloglave supove, ali i za lokalnu samopuravu“, izjavio je za RINU, Milorad Babić čuvar zaštićenog područja.

Na teritorji opštine Sjenica trenuno se nalazi između 200 i 250 parova beloglavih supova.

„Ovo je odličan primer i za druge opštine koje imaju problema sa reciklažom stočnog otpada. U Srbiji se godišnje generiše 273.000 tona stočnog otpada od čega manje od 20% završi u spalionicama, dok ostala količina „nestane“ na divljim, nelegalnim i neuređenim deponijama i nedostupna je supovima“, navode u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Izvor: Telegraf.rs

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.