Ana Lazić pobednica 28.Regionalnog likovnog salona

UŽICE-Ana Lazić, akademska keramičarka iz Užica, za kompoziciju izrađenu u keramičkoj tehnici „Zlakusa“, osvojila je prvu nagradu na 28.Užičkom regionalnom likovnom salonu.

 

ana_lazic_pobednica_salona_nkDruga nagrada je pripala Nikoli Radosavljeviću, akademskom grafičaru, treća akademskom vajaru Vladimiru Antiću, a pohvala Salona je uručena Slavku Lukoviću, akademskom grafičaru.

Najznačajnija likovna manifestacija u užičkom regionu je okupila 37 umetnika, koji su izložili 53 umetnička dela.

– Nisam očekivala nagradu, tako da je ona za mene veoma prijatno iznenađenje. Moj rad je skulpturalna kompozcija od šest keramičkih posuda sa poklopcima, koje mogu da  budu i pojedinačne posude. Bila sam inspirisana prirodom, tako da donji i čvrsti deo predstavlja zemlju, a gornji deo simbolizuje lepršavost prirode – objasnila je Ana Lazić i navela da je danas mladim umetnicima teško da uspeju, ali da je to ipak  moguće, uz veliki rad i upornost.

Ana je rođena 1988. godineu Užicu, gde jezavršila Umetničku školu, a potom je 2012. godine, diplomirala na odseku keramike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.Radi kao nastavnik likovne kulture u užičkoj Osnovnoj školi „Nada Matić“.

Istakvši da Salon nudi presek stanja u likovnoj umetnosti Užica i užičkog regiona, Vesna Petrović, umetnica iz Čačka i članica žirija, napisala je da su radove izložili autori sa zavidnim karijerama na likovnoj sceni Srbije i šire, kao i mladi umetnici sa svežim idejama.

– Užički regionani likovni salon je izložba kakvu retko koji grad u unutrašnjosti ima. Ne samo zbog broja umetnika, već i zbog kvaliteta i raznovrsnosti -navela je Petrović i dodala da taj Salon doprinosi decentralizaciiji kulture koja, kako je dodala, i pored toga što se obećava već dve decenije, nije zaživela na pravi način u Srbiji.

Izložbu u Gradskoj galeriji je moguće pogledati do 21. januara.

Danas

 

 

 

You may also like...