Američki ambasador Kajl Skat posetio Užice (video)

UŽICE-Američki ambasador Kajl Skat bio je danas u poseti Užicu,tokom koje je sa gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem razgovarao o ekonomskim potencijalima ovog kraja .

ambasador-skat“Kada sam pre osam meseci došao u Srbiju odlučio sam da ne budem samo ambasador SAD-a u Beogradu,već u celoj zemlji.Prvi put sam u užičkom kraju i videvši ove prirodne lepote,jasno mi je što je ovo posle Beograda najposećeniji turistički kraj Srbije”,izjavio je Skat.

Užički gradonačelnik Tihomir Petković  zhavalio se američkom narodu,  političkom rukovodstvu i USAID-u na velikoj pomoći Srbiji i Užicu za poslednjih 20 godina.Užice je kroz donacije dobilo oko 3 miliona dolara pomoći,rekao je Petković.

Petković je predložio da se Užice zbratimi ili da uspostavi neki drugi vid saradnje sa gradom Nijagarom u Americi, gde je izgrađena prva hidrocentrala po Teslinim principima polifaznih struja, a nakon nje, pet godina kasnije, izgrađena je i u Užicu.

Ambasador Skat posetio je i Valjaonicu bakra ,u kojoj je većinski američki kapital u okviru Ist point holdinga.Kompaniju koja je proteklih deset godina imala problema sa poslovanjem,da bi posle ulaganja od 2 miliona dolara u modernizaciju proizvodnje ,prošle godine po prvi put ostvarila operativni profit.

“Valjaonica bakra je sedmi neto izvoznik iz Republike Srbije i nadam se da ćemo sledeće godine imati jos veći izvoz,posebno na tržište SAD-a.Za namensku industriju radimo 40 odsto svoje proizvodnje i pomogla bi nam bolja likvidnost fabrike.Želeo bih da još više američkih firmi bude na tržiškom tržištu,koje ima budućnost “,istakao je predsednik Nadzornog odbora Valjaonice bakra Desko Nikitović.

Američki ambasador Kajl Skat obišao je i mesto gde je prošle godine bivši ambasador SAD-a Majkl Kirbi posadio drvo prijateljstva u krugu fabrike.

You may also like...