Amber alert u Srbiji od novembra

BEOGRAD-Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić potpisao je da će implementacija „Amber alerta“ u Srbiji biti završena do 1. novembra ove godine, rekao je za N1 Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Jurić je kazao da je radna grupa za „Amber alert“ do sada imala dva sastanka, a da će posle prvomajskih praznika održati i treći.

On je istakao da je sam ministar policije Bratislav Gašić potpisao da će implementacija biti završena do 1. novembra 2023. godine.

Foto.TV Blic

– Kada dobiješ takav dokument i kada radna grupa tako funkcioniše, onda postoji nada da će to ovaj put zaista i zaživeti. Nadam se da će i sam sistem doprineti da mnogo više radimo na preventivi i da ‚Amber alert‘ najzad nikad i ne pokrenemo – rekao je Jurić.

Ministar Gašić je u januaru kazao da je namera da se što pre uvede ovaj sistem obaveštavanja nestanka dece.

MUP je u martu saopštio da je tim za uvođenje „Amber alert“ sistema definisao polazne osnove za uspostavljanje tog sistema.

Sistem Amber alert, nakon procene policije i tužilaštva, preko kanala masovne komunikacije odmah uzbunjuje javnost i na taj način znatno povećava mogućnost da u što kraćem periodu nestale osobe budu pronađene.

– Uključuju se svi mediji, prekidaju se programi elektronskih medija i objavljuje se informacija o detetu, prenose je portali, slika se pojavljuje na bilbordima, na benzinskim pumpama, mobilni operateri šalju SMS ili MMS. Pokazalo se da ništa nije toliko delotvorno kao „Amber alert“. Statistika pokazuje da je u SAD 2021. godine 254 puta, a 252 dece je spašeno. U Evropi 24 pokrenuta sistema, 21 dete je spašeno. Uspešnost je više nego dobra – objašnio je Jurić gostujući u emisiji „Jasno. Kao dan!“.

Blic

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.