Amabasador Rusije u poseti Čajetini (VIDEO)

ZLATIBOR – Amabasador Ruske federacije, Aleksandr Bocan Harčenko posetio je opštinu Čajetina i sa predsedikom ove lokalne samouprave i tamošnjim privrednicima razgovarao o mogućnosti uspostavljanja bliže ekonomske saradnje. Jedan od povoda posete bio je i najava prvog čoveka ove opštine da se krenulo sa sakupljanjem humanitarne pomoći za stanovništvo Donbasa.

Osvrnuvši se na to da je, kako kaže, „Donbas voljom svog stanovništva prihvatio Rusiju za svoju državu“, Bocan Harčenko kaže da je veoma zahvalan Čajetini na pruženoj podršci.

„Naš narod u tom regionu je tokom prethodnog perioda trpeo genocid, a u Srbiji ljudi znaju šta znači istrajavati u borbi da se ostane na svojoj zemlji. Naravno, podržavamo Srbiju po pitanju Kosova u Savetu bezbednosti, zahvalni smo na ovoj podršci Čajetine i svaka pomoć je dobrodošla, bez obzira na to kolika je. Nadam se da ćemo u narednom periodu sa opštinom Čajetina imati i bliže ekonomske odnose“, rekao je Bocan Harčenko.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, kaže da na Zlatiboru već nekoliko godina postoji Kancelarija za saradnju sa Ruskom federacijom, koja je, kako tvdi, „od mnogih osporavana“, ali je upravo u ovakvim situacijama opravdala svoje postojanje.

„Ova kancelarija je u ovakvim momentima veoma važna, jer ćemo kroz nju uspostaviti bliže odnose sa Rusijom, smatram da je budućnost Srbije na istoku, a ne na zapadu. Iskoristićemo priliku da dodatno približimo rusko tržište našim privrednicima, jer je npr. Zlatiborac kompanija koja je pokazala kako može da se ostvari uspešan prodor u taj deo sveta“, kaže Stamatović.

Upravo Zlatiborac DOO posetio je Bocan Harčenko tokom svog boravka u Čajetini, a neposredno pre radnih sastanaka on i Stamatović su otkrili tablu sa imenom Vitalija Bulaha, Rusa poginulog na Košarama 1999. godine, čije ime će nositi ulica kod Kancelarije za saradnju sa Ruskom federacijom. Stamatović je najavio i podizanje spomenika u Čajetini posvećenog ruskoj jedinici koja je došla na prištinski aerodrom u julu 1999. godine.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.