Aluminijumska violina (VIDEO)

OPALJENIK – Sviranje na violini je umetnost, ali ako napravite violinu od avionskog krila onda je to na granici sa genijalnošu. Jedna takva nalazi se u Ivanjici, a meštani je čuvaju više od šest decenija.

Nekada je ova violina letela iynad oblaka, a onda se delovi američkog aviona postali aluminijumski muzički instrument u selu Opaljenik kod Ivanjice. Miroslav Jovanović je 1955. godine uspeo da, bez ičije pomoći, napravi violinu od ostataka srušenog aviona koju danas čuvaju meštani ovog sela.

Aluminijumska violina
Foto ZooMUE

„Sklapao je, polako je to radio sve sa ručnim alatom u to vreme. Svaka je nitna bakarna“, kaže meštanin sela Opaljenik Miloš Jovanović.

Miroslav je sklapao violinu danima, ali nikom nije pričao šta pravi. Kada je završio svi su bili iznenađeni najviše zbgo toga što je violinu video samo jednom u životu. Tako je avionsko krilo postalo aluminijumska violina koje će obožavati celo selo.

„Samo je jednom video vidolinu kod nekog rođaka i zapamtio dimenzije, pa je radio po tom modelu“, dodaje Jovanović.

Meštani kažu da je bio veoma sposoban čovek i da je pravio različite predmete od aluminijuma, ali violina je postala unikat čak i u svetu. Estradni umetnik i njihov komšija Ratko MIlič, često je voleo da nosi ovu violin na nastupe.

„On je bio dobar muzičar i nosio je pos svirkama tu violinu, bila je interesantna. Miroslav je sve ručno uradio, oko 600 nintni ima na violini. Ona i danas radi i može da se svira na njoj“, rekao je komšija Dragoman Petrović.

Miroslav Jovanović nije imao potomaka ali je ostavio komšijama u amantet da čuvaju violinu. Mnogi su dolazili u nameri da je otkupe, ali meštani Opaljenika sa velikim poštavanjem prema njihovom komšiji MIroslavu čuvaju violinu i ostavljaju je u nasledstvo budućim pokolenjima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.