„Ali grad me je štitio“ na festivalu u Zenici

UŽICE – Predstava „Ali grad me je štitio“ po tekstu Tanje Šljvar i u režiji Bojana Đorđeva, u produkciji Narodnog pozorišta Užice, odabrana je među sedam predstava takmičarskog dela programa XVIII Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra u Zenici.

Selektor festivala Nedžar Fejzić, pored predstave užičkog pozorišta za ovaj bosanskohercegovački festival, pandan Sterijinom pozorju u Srbiji i Marilićevim danima u Hrvatskoj, odabrao je, od trinaest prijava po konkursu, još šest predstava, uključujući i festivalsku premijeru.

U okviru takmičarskog programa našle su se predstave: „Logorilijada“ u režiji Ivana Lea Lemoa, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ autora Derviša Sušića, u režiji Gorana Damjanca i u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, „Majka ili sve lutke idu u raj“ autorke Nedžme Čizmo i u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, „Ali grad me je štitio“, autorke Tanje Šljivar, reditelja Bojana Đorđeva, u produkciji Narodnog pozorišta Užice iz Republike Srbije i predstava  „Sjećaš li se Doli Bel“ autora Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, čijom će izvedbom biti svečano zatvoren takmičarski program festivala.

Ovogodišnja festivalska premijera će biti predstava „Ljudožderka“ autorice Lejle Kalamujić, u režiji Lajle Kaikčije i u koprodukciji XXIV međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ Zenica 2019, XVIII Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Festival u Zenici igra se pod sloganom „Zidovi slobode“ od 24. do 30. aprila.

Pasaž

You may also like...