Akcije čišćenja otpada na Limu ne nailaze na razumevanje (VIDEO)

PRIBOJ – Po jedna lančanica za zadržavanje smeća koje plovi rekom Lim postavljena je na teritoriji svake od tri opštine kroz koje protiče ova reka. Od početka godine na lančanici kod Bistrice sprovedene su tri akcije čišćenja, a na pribojskoj dve, ali se kraj ovom problemu i dalje ne nazire.

Iz „Ekološkog udruženja Jastreb“, koje sprovodi akcije čišćenja, kažu da je problem sa plutajućim otpadom posebno izražen u Priboju, s obzirom da on uglavnom otplovi pored Prijepolja ili Nove Varoši, a zadržava se kod pribojske hidrocentrale.

„Svedoci smo da je deponija Stanjevina zatvorena, taj problem smo na neki način rešili. Ali, nijedna od crnogorskih opština koje su na Limu nema sanitarnu deponiju, a industrijska zona u Bijelom Polju je na samoj obali Lima“, kaže Siniša Laković, iz „Ekološkog udruženja Jastreb“.

Otpad koji se skuplja kod lančanica različitog je porekla.

„Mi smo npr. na Bistrici vadili uginule životinje, drveni otpad, sitnu plastiku i flaše, pa čak i kućne aparate. Nedavno smo izvadili i uginulog tolstolobika od metar i po dužine“, dodaje on.

Članove udruženja posebno pogađaju neadekvatne reakcije ljudi iz okoline.

„Pojavili su se dežurni „hejteri“, koji objavljuju fotografije na društvenim mrežama, napominjući to da se smeće nagomilalo na lančanicamna. Pa, svrha lančanica i jeste da se na njima sakuplja otpad, koji će se potom uklanjati“, zaključuje Laković.

Za sada, članovi „Jastreba“ rade volonterski, uz izdvajanje sopstvenih sredstava. Prema dogovorima sa resornim ministarstvom i opštinama Polimlja u doglednoj budućnosti trebalo bi da ovaj posao pređe u njihovu nadležnost, uz finansijsku naknadu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.