Akcija Udruženja LEUKA o značaju doniranja trombocita i matičnih ćelija (VIDEO)

UŽICE – Udruženje za borbu protiv akutnih leukemija LEUKA održalo je u užičkom Gradskom kulturnom centru akciju posvećenu okupljanju potencijalnih donora trombocita i matičnih ćelija. Prevashodni cilj je dodatno podizanje svesti javnosti o potrebi za dobrovoljnim davaocima radi većeg procenta uspešnih izlečenja od ove vrste bolesti.

Pronaći adekvatnog davaoca trombocita veoma je teško. Pravila o tome ko može biti potencijalni davalac su rigorozna. Osoba mora biti potpuno zdrava, da ne pije nikakve lekove, čak ni aspirin; to ne mogu biti žene koje su se porodile, kao ni rodbina do četvrtog kolena unazad.

„Užice je jedan od gradova koji ima uređaj za vađenje trombocita, zato smo ovde. Sama procedura je bezbedna za davaoce, što bih posebno napomenula. Kada su u pitanju matične ćelije, u registru imamo samo 10 hiljada donora, a na naš broj stanovnika neophodan nam je broj od oko 100 hiljada. Uglavnom se čekaju donori iz inostranstva, iako je praksa da je uvek bolje da je davalac sa istog geografskog područja“, kaže Jasmina Kostić, iz užičkog ogranka Udruženja Leuka.

Prema procenama, oko 30 posto pacijenata kojima se izvrši transplatacija ne doživi kraj lečenja, jer su terapije veoma teške. Zbog toga je bitno da donor bude iz istog područja, što prema nemačkim studijama povećava šansu za uspešan nastavak lečenja za trećinu.

„Neki ljudi su ove godine umrli samo zbog toga što nisu imali donore iz Srbije. Oni su dobili donore, uglavnom iz Kipra, Turske, Grčke, ali to nije dovoljno da prežive. Činjenica je i da se ogroman broj drugih bolesti leči transplatacijom matičnih ćelija. Taj način jeste skup, ali je i efikasan. A kako mi da lečimo matičnim ćelijama ako nemamo donore?“ kaže Predrag Slijepčević, predsednik Udruženja LEUKA.

Ovom prilikom, kao primer dobre prakse, održana je izložba crteža Katarine Stanojlović, devojke koja se izborila sa ovom bolešću. Katarini, studentu grafičkog dizajna, leukemija je dijagnostikovana u 19. godini života. Njeni radovi nastali su tokom jednoipomesečnog boravka u izolaciji, posle transplatacije kosne srži. Svaki nastali rad oslikava trenutno raspoloženje njenog autora u datom trenutku, prikazujući autentičnost borbe za život nekoga ko se sa teškom bolešću suočio kao tinejdžer. 

Izložba crteža Katarine Stanojlović o borbi sa leukemijom
Foto: ZooMUE

„Borbom se može preživeti. Ja često kažem da sam odbio da umrem, zbog toga sam još uvek živ. Zato, odbijte da umrete! Kada je Katarina, koja je tiha i nežna devojčica, uspela da se izbpri sa bolešču i sa transplatacijom, svako ima šansu“, dodaje Slijepčević.

Akcija je organizovana uz podršku Fondacije Ana i Vlade Divac, USAID-a i Balkanskog fonda za demokratiju, a realizovana u saradni sa odeljenjem za transfuziju užičke Opšte bolnice.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.