Akcija Nijedna mrtva više

UŽICE – Ženski centar Užice će danas od 14.30 do !5. 30 časova na platou Trga partizana održati uličnu akciju pod nazivom NIJEDNA MRTVA VIŠE na kojoj će aktivistkinje u ćutanju i s poštovanjem stajati i odati poštu ubijenim ženama. Acijom će se obeležiti Dan sećanja na žene koje su ubijene u od strane partnera.

„Ovaj datum je opomena i prilika da ukažemo na veliki problem vezan za nasilje nad ženama i na činjenicu da svaka druga žena u Srbiji doživljava neki oblik nasilja.
Od 2010. godine do danas od strane člana porodice ili partnera ubijeno je najmanje 363 žene. Svaka treća ubijena žena se ranije obraćala nadležnim institucijama za pomoć. Istraživanje „Kad istitucije zakažu ostaje tišina “ potvrđuje taj podatak i pokazuje da su žrtve u proseku imale 6 kontakata sa institucijama, kao i da je od prvog obraćanja institucijama do ubistva proteklo skoro tri godine.
Evidencija ovakvih slučajeva se još uvek nevodi službeno od strane države već do podataka dolazimo tragom novinskih izveštaja.
To je razlog što nikada sa sigurnošću ne možemo reći koji je tačan broj žena koje su stradale na ovakav način .
U 2022. mediji izveštavaju o ubistvima 6 do 8 žena stim da je jedna u teškom stanju.
Važno je da svi doprinesemo stvaranju društvene klime u kojoj će žene živeti slobodne i da im ja zagarantovana zaštita i bezbednost“,navodi se u saopštenju Ženskog centra.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.