Akcija „Dan za planetu,tri za Užice“

UŽICE-Na inicijativu Zelenog saveta grada Užica,  sa ciljem da se unapredi proces primarne selekcije otpada  i obeleži 22. april, Dan planete Zemlje  biće realizovana akcija  prolećnog čišćenja i prikupljanja reciklabilnog otpada „Dan za Planetu, tri za Užice“. Organizatori akcije su grad Užice, regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko i JKP „Bioktoš“ uz partnersku podršku Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize, Udruženja nastavnika „Opstanak“, Ženskog centra i medija.

 

Od 22.-24.aprila na lokacijama- Turica ( kod Dečijeg vrtića), Centar (parking Međaj), Krčagovo ( kasarna –preko puta Forenzičkog centra), Sevojno( Ul. Višeslava Bugarinovića 22- kod kruga)  biće postavljena tzv.reciklažna ostrva sa ciljem da se omogući što jednostavnije dopremanje i preuzimanje otpada  kojeg građani žele da se oslobode u toku prolećnog čišćenja domova, poslovnih objekata,  dvorišta i sl. Reciklažno ostrvo na lokaciji Bela Zemlja ( kod Pošte) biće postavljeno od 25.-27. aprila.
Koncept reciklažnih ostrva je model koji odlično funkcioniše u razvijenim sistemima  primarne selekcije u Evropi  zbog čega  se našao i u Lokalnom i Regionalnom planu upravljanja otpadom koje je Užice usvojilo i na čiju se primenu obavezalo.  
Građani će otpad  donositi i u zavisnosti od vrste odlagati u različite posude. Primera radi,  PET ambalaža će se odlagati u koševe sa džambo vrećama, karton i papir u kontejnere najveće zapremine, aluminijumske konzerve  u kante, tvrda plastika(auto delovi, galanterija za kupatila, kante od moleraja, igračke i sl.). i staklo u kontejnere, dok će tekstil , kao i do sada, moći da se dostavi uŽenski centar(krug „Froteksa“ ) za potrebe Centra za reciklažu. Elektronski otpad u koji spadaju elektronski kućni aparati, sijalice, kablovi, utičnice i sl.artikli  će se prikupljati na paletama, odnosno u kartonskim kutijama, ako se radi o sitnijim  delovima. O načinu prikupljanja kabastog otpada ( starog nameštaja, baštenskih garnitura i sl.), granja i trave od sređivanja zelenih površina, kao i brojevima telefona za informacije  građani će  biti naknadno obavešteni.  
Javna komunalna preduzaća „Bioktoš“, „Vodovod“ i „Gradska toplana Užice“ obezbediće mehanizaciju za odvoženje otpada sa područja mesnih zajednica u kojima seakcija realizuje. U toku akcije planirane su edukativno-informativne aktivnosti u školama, a članovi EKO udruženja su najavili čišćenje Starog grada i šetališta na Gradskoj plaži , na potezu od brane prema Rajskim otocima.
Zeleni savet grada Užica poziva sugrađane da se uključe u akciju, očiste  svoj životni prostor od nepotrebnog otpada  i pokažu odgovornost za životnu sredinu i racionalan odnos prema otpadu koji ne mora biti smeće, jer se daljom selekcijom može reciklirati i biti u funkciji razvoja naše zajednice. 
  Zeleni savet grada Užica         
 

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.