Komercijalizacija aerodroma Ponikve – razvojna šansa zapadne Srbije (VIDEO)

UŽICE – Aerodrom Ponikve, koji je u procesu prenosa vlasništa na državu, mogao bi za godinu dana da bude spreman za komercijalne letove, ako bi bilo uloženo, prema procenama, oko pet miliona evra. Aerodrom se trenutno koristi  za letove generalne avijacije, a njegovo aktiviranje bi zbog pozicije značilo turizmu Zapadne Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Pored autoputa za region zapadne Srbije od velikog značaja bi bilo da jedna od prvih budućih velikih investicija u ovom kraju bude u aerodrom Ponikve, za šta je neophodno investirati, prema procenama, bar pet miliona evra. Aerodrom ima novi terminal, kontrolni toranj, podignut je deo ograde, a neophodno je dovršiti je, postaviti površinski sloj piste i sistem za osvetljenje, ali i produžiti pistu još 200 metara,

„Kad pređemo u republičko vlasništvo, ako su planirali da osposobe aerodrom da bi razvili region, onda ima šanse da se komercijalizuje za godinu dana. Mi imamo urađenu potrebnu dokumentaciju. Ovde se nalaze veliki turistički centri Zlatibor, Tara, Zlatar, a razvojem aerodroma bi se razvili i Priboj, Prijepolje, Nova Varoš i ceo kraj do Sarajeva“, kaže direktor JP Aerodroma Ponikve Slaviša Dimitrijević.

Ponikve se nalaze u srcu turističke regije Zapadna Srbija u kojoj se godišnje ostvari milion i po noćenja, a od toga je petina učešće stranih turista. Cilj je da ih do 2025. godine bude polovina.

„Kada pričamo sa stranim turistima, njima se naša ponuda izuzetno dopada, ali u situaciji kada od Beograda treba nekoliko sati da dođu u našu regiju na produženi vikend, pošto to najčešće biraju, to nije dobro“, kaže direktor TO regije Zapadna Srbija Miroslav Rađen.

Aerodrom sad koriste avioni generalne regulacije, a ova godina je bila rekordna, pa je na Ponikve sletelo 200 domačih i 70 međunarodnih aviona. O brzini stavljanja aerodroma u komercijalne svrhe odlučiće Vlada, kada ga preuzme, a tome se nada i celokupno stanovništvo Zlatiborskog okruga koje do prvog bližeg aerodroma nekada putuje duže nego što je to let u neku evropsku zemlju. U punom kapacitetu aerodrom Ponikve bi, prema procenama, mogao godišnje da primi i do 150 hiljada putnika.

Podsetimo, aerodrom Ponikve izgrađen je sredinom 80-tih godina za vojne potrebe, a tek se koristio početkom devedesetih. Tokom letnje sezone 1996. postao je civilni i JAT je održavao liniju Beograd-Užice-Tivat dvaput nedeljno, ali je ukinuta zbog nerentabilnosti. U Nato bombardovanju  1999. bombardovan je danonoćno. Njegova sanacija, počela je 2010. kada je ova vazdušna luka predata Užicu na korišćenje, a ove godine Skupština grada Užica je odlučila da prenese vlasništvo na državu.

You may also like...