7.Rakijada 2. i 3.maja u Šljivovici (video)

ZLATIBOR – 7. Sajam domaće rakije biće održan 2. i 3. maja kod crkve u Šljivovici. Rakijadu organizuju opština Čajetina, Kulturno sportski centar Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Mesna zajednica Šljivovica.

rakijada1Šljivovački sajam rakije tradicionalno počinje potpaljivanjem kazana za pečenje rakije uz zdravicu i kulturno-umetnički program, najavio je Žarko Božanić iz Kulturno sportskog centra Čajetina. On je istakao da je centalni događaj proglašenje najbolje rakije 7. Sajma u Šljivovici.
“Ove godine očekujemo preko sedamdeset uzoraka rakije čiji će kvalitet ocenjivati predstavnici “Jugoinspekta” iz Beograda i tehnolozi požeške “Budimke”. Uzorke primamo do 2. maja u 12 časova u Mesnoj Zajednici Šljivovica. Najbolji proizvođači biće nagrađeni medaljama, buradima i čuturama”, naglasio je Božanić.
“Posetioci će imati priliku da prisustvuju takmičenju zdravičara i čauša u govornim veštinama i takmičenju domaćica u spremanju pite savijače. Biće organizovano i struganje drveta kladarom i dubećom testerom i izložbe meda i proizvoda od šljiva”, dodao je Božanić.
Prošlogodišnji pobednik Slobodan Zorzić, koji na sajmu učestvuje od početka, kaže da i ove godine očekuje veliku posetu i dobru prodaju rakije.
“Mi pravimo domaću organsku rakiju po starom običaju, ne đubrimo šljive veštačkim đubrivom, imamo stare sorte koje ne prskamo.I ove godine se nadam nekoj medalji”, ističe Zorzić.
“Prošle godine sam osvojio drugo mesto, a učestvujem na rakijadi od osnivanja.Imam 100 stabala novih šljiva I 150 starih sorti, ispeko sam prošle godine 70 kazana šljive, cena rakije trenutno je 400 dinara”, dodaje Spasoje Aćimović.
Sajam će biti završen izborom najlepšeg dvorišta, najuređenijeg voćnjaka, najlepše seoske nošnje i čobanice i koncertom duvačkog orkestra.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.