Promocija knjige „Kontraendorfin“

UŽICE – Književno veče Svetislava Basare, posvećeno knjizi „Kontraendorfin“ održano je na platoru ispred Narodne biblioteke u Užicu.

Basara je za knjigu „Kontraendorfin“ dobio Ninovu nagradu.

„Gledam nekoliko mesta koje pamtim, a to je bašta Gradske kafane, Trg na kojem je nekada bio Titov spomenik pored kojeg smo sedeli. Savetovao sam ondašnje socijaliste da ga ne sklanjaju, već samo da ga ofarbaju u narandžasto, ali nisu me poslušali. Užice nije mali grad, ali je kompaktan“, rekao je na početku književne večeri Svetislav Basara odgovarajući na pitanje direktorke užičke Narodne biblioteke Dušice Murić kako sada doživljava Užice u kojem je proveo dobar deo svog života, a u kojem je sve manje fizički prisutan, mada su Užičani itekako prisutni u njegovim knjigama poput umetnika Slobodana Ere Milivojevića koji je, između ostalih, poslužio za stvaranje lika Stojkovića u romanu „Kontraendorfin“.

Foto: Infoera

„Era je jedan od znamenitijih Užičana i nije prvi put da ga pominjem u svojim knjigama. Rekao bih da je jedan od znamenitijih Srba, ali on nije davao pet sitnih para na publicitet, a bio je vrlo uvažen u krugovima konceptualističke umetnosti“, rekao je Basara.

O samom nastanku romana, Basara je rekao da je to jednostavno bio proces za koji ne može da kaže šta stoji iza njega, ali ideju mu je dala „sjajna“ knjiga lekara i filozofa Žorža Kangilema „Normalno i patološko“.

„To me je podstaklo na razmišljanje šta je uopšte normalno, šta je patološko i onda malo veština, malo imaginacije i došao sam do toga“, rekao je Basara.

Svetislav Basara rođen je u Bajinoj Bašti 1953. godine. Autor je blizu 30 romana, a piše i eseje, kratku prozu, priče. Dvostruki je dobitnik Ninove nagrade, za roman „Uspon i pad Parkinsonove bolesti” (2006) i za roman „Kontraendorfin”(2020). Godine 2012.
našao se u najužem izboru za ovo priznanje sa romanom „Majn kampf”.

Izvor: Infoera

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.