43.Sabora trubača na Zlatiboru

ZLATIBOR – U pravom letnjem danu koji je na Tić polje izmamio posetioce iz raznih krajeva Srbije, održan je 43.Sabor trubača na Zlatiboru. U predtakmičenju za Guču, deset orkestara se borilo za direktan plasman na 56. Dragačevski sabor  koji će se održati od 11. do 14. avgusta.

sabor trubaca zlatibor 2016O muziciranju je odlučivao stručni žiri u sastavu: Nikola Mijajlović – profesor trube iz Beograda, Ivan Jovanović – profesor trombona i baritona iz Beograda i, takođe iz Beograda, Svetlana Azanjac – etnomuzikolog.

Prem njihovoj oceni, najbolji bubnjar Sabora je Milutin Negovanović iz orkestra Ivana Jovanovića; najbolji basista – Marko Pejić iz orkestra Marka Gligorijevića; najbolji tenorista – Slobodan Veselinović iz orkestra Danijela; najbolje odsvirana pesma je “Na Moravi vodenica stara” orkestra Janka Jovanovića i LJubivoja Dikovića; najbolje odsvirano kolo je “Zvonce” orkestra Miroljuba Kremića. Nagradu “Zlatni bor” za najizvornije muziciranje dobio je orkestar Miroljuba Kremića. Najbolji trubač ovogodišnjeg sabora –Memorijalna nagrada “Mićo Petrović” prema oceni stručnog žirija pripala je Marku Gligorijeviću, a prema oceni žirija publike i novinara titula najboljeg trubača pripala je Ivanu Jovanoviću.

Prema oceni stručnog žirija, za najbolji orkestar – Memorijalna nagrada “Radovan Babić”, proglašen je orkestar Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića.
“Konkurencija je bila velika, a samim tim smo i mi zadovoljniji nagradom”, kaže Janko Jovanović. “Spremali smo se dugo za takmičenje i uspeli da se kvalifikujemo za Guču gde očekujemo visoke rezultate. Organizacija ovog sabora je sve bolja i bolja, a ove godine je bila najbolja. Inače, naš orkestar postoji 15 godina. Ove godine je i najviše podmlađen , zato smo i dobili nagradu za najbolji orkestar. Pratimo muzičke trendove i bez ovoga ne možemo. Trudićemo se da pokažemo najbolje i da se dokažemo i u Guči.”najbolji bubnjar

I organizatori ne kriju zadovoljstvo ovogodišnjim saborom. Direktor JP KSC Čajetina, Nikola Smiljanić, za “Zlatibor pres” kaže:

“Lepo vreme na Zlatiboru znači i puno publike. Dugo se lutalo sa lokacijom za ovaj sabor. Zlatibor je otišao u nekom drugom smeru – onaj urbani deo. Ovaj deo, ova netaknuta priroda, ostao je prigodan za saborovanje. Mislimo da je ova lokacija gde se danas održao 43. Sabor, prava.”
Za finalno takmičenje 56.Sabora trubača u Guči direktno plasiralo sledećih pet orkestara: Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića, Marka Gligrijevića, Ivana Jovanovića, Miroljuba Kremića i Radojka Vitezovića.

You may also like...