34 godine postojanja Nacionalnog parka Tara

TARA-Na danasnji dan  pre 34 godine proglasen je Nacionalni park Tara.

 

Prve inicijative da se Tara proglasi prirodnim dobrom od nacionalnog značaja pokrenute su 50-ih godina XX veka od strane šumarskih stručnjaka Dušana Čolića, Stevana Kolarevića i Dragomira Milojkovića. Međutim, tek tri decenije kasnije 13. jula 1981. je proglašen Nacionalni park Tara koji se prostire na 19.175 hektara. Park pokriva najveći deo masiva planina Tare i Zvijezde, a očekuje se i proširenje parka na područje Zaovina.
 
Tara je danas jedan od najboljih primera kako se čovek na pozitivan način može odnositi prema prirodi. Ovde je uspostavljena biološka ravnoteža, zasnovana na stručnoj i naučnoj misli i praktičnim metodama rada. Reč je o jedinoj planini u Srbiji i regionu na kojoj se primenjuje planski i kontrolisani metod totalnog premera šumskih kompleksa putem koga tačno saznajemo koliko stabala imamo i koliko ona napreduju u prirastu, opštem stanju zdravlja i produkciji. Zahvaljujući tome vrlo precizno možemo da uspostavimo održiv balans između prirodne produkcije i čovekovih potreba.
 
Flora i fauna su pod stalnim nadzorom i budnom pažnjom zaposlenih uz ogromnu pomoć najeminentnijih stručnjaka iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Šumarskog fakulteta, Biološkog fakulteta, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine… Stalna veza između terenskih istraživanja i primene savremenih tehnologija najbolje se vidi na primeru kontinuiranog praćenja populacije mrkog medveda na Tari koja je ujedno i najbrojnija u celoj Srbiji. Savremena GPS tehnologija i takozvane foto zamke nam daju precizne podatke o kretanju i navikama najvećeg predatora Evrope. 
ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.