28.JPF:Očevi i oci (VIDEO)

UŽICE-Narodno pozorište Beograd po drugi put se predstavilo na 28.JPF ,posle savremene opere Deca u nedelju sa predstavom Očevi i oci ,po tekstu Slobodana Selenića u režiji Veljka Mićunovića i dramatizaciji Kate Đarmati.Publika je predstavu ocenila sa 4,63.

Očevi i oci su roman o istoriji Srbije u 20.veku kroz priču o tri generacije Medakovića.U ovoj modernoj predstavi likovi se suočavaju sa pitanjem iz naslova festivala-Šta misliš o svom ocu ?

„Naši očevi i oci –  naše nasleđe duhovno, intelektualno, ideološko – ono sa čim neminovno živimo do danas. Ili smo prisiljeni da živimo. U nemogućnosti otklona, zarad neprestanog iskopavanja i prekopavanja istorije, očevi i oci, obitavaju oko nas neprestano – podsećaju, progone nadziru i opominju. Iz krhotina sećanja Stevana Medakovića gledaju nas, naše raspolućenosti, ugrožene intime, porodični raskoli i otuđivanja. Ukazuje se i jedno suštinsko nerazumevanje različitosti, pa bilo ono na nivou bazičnog po nacionalnosti ili po pitanju puko ideološkog. Dok se, ujedno, ispostavljaju očiglednima naši unutrašnji egzili, bolne zarobljenosti i osećanje krivice koje teglimo do dana današnjeg“,re; je reditelja Veljka Mićunovića.

U Mićunovićevoj savremenoj postavci, naši očevi i oci gledaju na nas iz krhotina sećanja Stevana Medakovića.

Vanja Ejdus, igra Elizabetu, Engleskinju, ženu Stevana Medakovića, koja se udajom susreće sa pravilima balkanske patrijarhalne porodice.

U ponedeljak 6.novembra na 28.JPF nastupa Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice sa predstavom Nesporazum,Albert Kami u režiji Damjana Pejanovića.

U okviru pratećeg programa festivala u ponedeljak u 12 časova je tribina „Kriza čitanja i savremeno pozorište“ u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Užicu.

Promocija knjige o Branku Cvejiću „Sa Cvejom“ je takođe 6.novembra u 18 časova u Narodnoj biblioteci Užice.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.