27.JPF:Jugoslavija,moja otadžbina (VIDEO)

UŽICE-Predstava „Jugoslavija, moja otadžbina“ u koprodukciji Gledališča Kopar iz Slovenije, Pozorišta Prijedor i Fondacije Fridrih Ebert  odigrana je pete festivalske večeri ,a publika ju je ocenila sa 4,6.

Po tekstu Gorana Vojnovića ,koji je preveden na 18 svetskih jezika,u režiji Marka Misirače ,Jugoslavija,moja otadžbina je porodična priča koja se dešava kroz raspad zemlje i kako se mladi koji su se rodili posle raspada Jugoslavije nose sa tim .

„Danas, kada postajem pionir. Dajem časnu pionirsku reč…“, ponavljaju svi okupljeni likovi na sceni. Svi potom iznose i tačne datume polaganja pionirske zakletve. Svi, osim najmlađeg, Vladana Borojevića i njegove djevojke, Slovenke Nadje . Ovakvim početkom reditelj Marko Misirača predstavu otvara najintimnijim simbolom bivše Jugoslavije.

Vladanov otac Nedeljko Borojević je Srbin iz Bosne i Hercegovine i oficir JNA , a majka Duša je Slovenka . Žive u Puli. Početkom rata, sa desetak godina, Vladan se sa roditeljima seli u Beograd, pa u Novi Sad, pa sa majkom u Sloveniju, dok njegov otac, unapređen u čin pukovnika, ostaje u Srbiji. Nekoliko godina kasnije, majka mu saopštava da je Nedeljko mrtav. Ipak, to neće biti konačna istina. Slučajnom Google pretragom, tridesetogodišnji Vladan, otkriva da je njegov otac živ i da se krije zbog haške optužnice za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u jednom selu u Slavoniji.

U nedelju na 27.Jugoslovenskom pozorišnom festivalu nastupa Gradsko pozorište Podgorica i Festival Barski ljetopis sa predstavom „Bez portfelja“ .

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.