27. JPF: Ajhman u Jerusalimu (VIDEO)

UŽICE – Treće festivalske večeri Zagrebačko kazalište mladih izvelo je predstavu Ajhman u Jerusalimu , reditelja Jerneja Lorencija. Predstavu o ratnim zločincima, holokaustu i tome kako se život nastavlja i posle velikih zločina, užička publika nagradila je ocenom 4,5.

Selektor Bojan Munjin istakao je da je i Ajhman u Jerusalimu priča o identitetu, a da je ključna stvar kod identiteta odgovornost.

„Život ide dalje ali sa velikom senkom da li će se opasnost velikog zla nastaviti i dalje i to je pitanje odgovornosti. Predstava o tome govori, a ne samo o Ajhmanu koji je bio zločinac. Ali na taj način se nije mogla zatvoriti priča i reći on je bio loš a mi smo dobri. To je predstava svih nas i tiče nas se jako“, rekao je Munjin.

Po rečima glumaca Zagrebačkog kazališta mladih, početna ideja bila je da se rekonstruiše suđenje Ajhmanu u Izraelu na sceni, ali se zajedno došlo do zaključka da je prilično suludo igrati te ljude koji nisu likovi iz dramskih dela. Zato su priču o holokaustu, ratnim zločinima ispričali na dugačiji način.


U petak na repertoaru 27.JPF je predstava užičkog Narodnog pozorišta Mesec (dana) na selu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.