27. JPF: Ajhman u Jerusalimu (VIDEO)

UŽICE – Treće festivalske večeri Zagrebačko kazalište mladih izvelo je predstavu Ajhman u Jerusalimu , reditelja Jerneja Lorencija. Predstavu o ratnim zločincima, holokaustu i tome kako se život nastavlja i posle velikih zločina, užička publika nagradila je ocenom 4,5.

Selektor Bojan Munjin istakao je da je i Ajhman u Jerusalimu priča o identitetu, a da je ključna stvar kod identiteta odgovornost.

„Život ide dalje ali sa velikom senkom da li će se opasnost velikog zla nastaviti i dalje i to je pitanje odgovornosti. Predstava o tome govori, a ne samo o Ajhmanu koji je bio zločinac. Ali na taj način se nije mogla zatvoriti priča i reći on je bio loš a mi smo dobri. To je predstava svih nas i tiče nas se jako“, rekao je Munjin.

Po rečima glumaca Zagrebačkog kazališta mladih, početna ideja bila je da se rekonstruiše suđenje Ajhmanu u Izraelu na sceni, ali se zajedno došlo do zaključka da je prilično suludo igrati te ljude koji nisu likovi iz dramskih dela. Zato su priču o holokaustu, ratnim zločinima ispričali na dugačiji način.


U petak na repertoaru 27.JPF je predstava užičkog Narodnog pozorišta Mesec (dana) na selu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.