25. Jugoslovenski pozorišni festival od 4.do 9.juna (VIDEO)

UŽICE -U Užicu će  se od 4. do 9. juna održati 25. Jugoslovenski pozorišni festival, prvi koji se organizuje  u Srbiji  od početka epidemije korona virusa pod motom “Vreme straha i podviga “. Užička publika videće  pet pozorišnih ostvarenja  iz Srbije i Bosne i Hercegovine.Ove godine bez učešća Hrvatske i Crne Gore na ovoj regionalnoj smotri najboljih pozorišnih ostvarenja.

Jubilarni 25.Jugoslovenski pozorišni festival trebao je da se održi u novembru prošle godine,ali je zbog epidemije korona virusa odložen .

“Festival u junu je održavanje festivalske vatre,jer prevelika pauza nije dobra za pozorište.Mislim da smo uspeli da napravimo popdvig i da ćemo  ,iako u skraćenom obimu od pet  festivalskih dana,publici predstaviti visoko hvaljene i nagrađivane predstave koje će opravdati poverenje publike.U svom jubilarnom dvadeset petom izdanju ,užički festival trebao je da bude svečan i slavljenički.U međuvremenu svet se okrenuo na glavu i zato ,umesto slavlja,naš festival želi da odgovori ovom nesrećnom vremenu :Još smo živi i tu “,ističe direktor  Jugoslovenskog pozorišnog festivala Zoran Stamatović.

Na repertoaru 25.Jugoslovenskog pozorišnog festival su predstave “Čitač”Beogradskog dramskog pozorišta ,”O medvjedima i ljudima” Narodnog pozorišta iz Sarajeva,”Putujuće pozorište Šopalović” Jugoslovenskog dramskog pozorišta,”Radnička hronika” narodnog pozorišta iz Subotice i “Upotreba čoveka”kooprodikcija Novog Tvrđava teatra iz novog Sada.

“Selekcija je bila toliko teška u odnosu na okolnosti koje su prisutne.To je bio zid koji nismo mogli da premostimo.Pokušali smo da se skupimo u onom obimu koji nam je ova situacija uopšte pružila.Srećni što uopšte imamo šta da ponudimo publici. A ove predstave estetski,etički i tematski stavljaju nas pred isto pitanje :Šta ćemo uraditi onda kada je teško ? Jer,ovo je vreme depresije,ali i vreme koje nas preispituje da li smo ili nismo spremni za podvig “,naglasio je selektor 25.JPF Bojan Munjin.

Festival će se održati u skladu sa epidemiološkim merama,što podrazumeva da će na predstavama biti maksimalno 150 gledalaca,od 600 mesta  koliko ima sala  Narodnog pozorišta u Užicu.

Ovogodišnji festival finansirali su grad Užice sa 3,5 miliona i Ministarstvo kultuire sa 2,7 miliona dinara.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.