„24.septembar“ ide u stečaj

UŽICE-Nekada jedno od najvećih elektromontažnih preduzeća u zemlji “24.septembar “ iz Užica našlo se na spisku firmi koje su obuhvaćene nacionalnim planom Vlade Republike Srbije za pokretanje stečajnog postupka.

 

Ovo preduzeće do 2003.godine bilo je u sastavu EPS-a,kada ,ne svojom voljom,istupa iz njega i daje se na stopostotno upravljanje Vladi Republike Srbije.

Od tada,po rečima člana sindikata Jordana Stankovića,počinju problemi.

“Prilikom istupanja iz EPS-a nismo dobili osnivački ulog od 11 firmi iz sistema,već samo obećanje da ćemo dobijati poslove od njih.Kasnije te poslove na tenderima dobijala su neka druga preduzeća”,priča Stanković .

Trenutno u “24.septembru” radi 115 radnika,koji nisu primili 40 ličnih dohodaka.

“Imamo izvršne presude za 35 plata,ali do sada nismo hteli da ih koristimo u želji da pomognemo preduzeću.Sve smo pokušali da i dalje radimo,ali je uposlenost kapaciteta  10 odsto”,ističe Stanković.

Pošto pomoći od Vlade nije bilo ,tražili su pomoć od gradskog rukovodstva,kaže Stanković.

“Predlagali smo da “24.septembar” postane javno komunalno preduzeće,jer mi obavljamo većinu radova za koje sada Direkcija za izgradnju raspisuje tendere”,ističe Stanković.

Radnicima ovog državog preduzeća prošle godine u februara je posle jednomesečnog štrajka,tadašnji premijer Ivica Dačić,obećao da će podržati njihove zahteve da se vrate u sistem EPS-a i da će formirati radnu grupu da bi se pronašlo najbolje rešenje za ovo preduzeće.

 “Od toga nije bilo ništa.A kakav je odnos države prema nama govori i podatak da u poslednja 4 meseca niko iz Agencije za privatizaciju nije hteo ni da nam se javi na telefon”,naglašava Stanković.

Radnici “24.septembra” ,po rečima Stanković,još uvek čekaju zvaničan dopis i saopštenje Vlade o odluci ,kako bi znali da li idu u program oporavka ili u totalni stečaj.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.