22. Međunarodna kolonija Zlakusa od 8. do 18. avgusta (VIDEO)

UŽICE-  Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa , dvadeset druga po redu, održaće se od 8. do 18. avgusta  u selu Zlakusa u domaćinstvu lončara-grnčara Milana Savića.Na ovogodišnjoj koloniji  će učestvovati 13 umetnika iz osam zemalja.

„Ove godine, Zlakusa će ugostiti umetnike iz Tunisa, Egipta, Meksika, Španije, Hrvatske, Turske, Grčke i Srbije. Po prvi put na koloniji učestvuje jedan umetnik iz Tunisa,koji je 33 zemlja iz kojih su učesnici  na ovih 22 kolonije“,kaže autor projekta Keramika Zlakusa Sofija Bunardžić.

Petar Blagojević rekao je da kolonija predstavlja jedan od najvažnijih kulturnih događaja u našem gradu,  spoj  starog zanata i umetničkog pristupa i  da će je zbog njenog značaja, grad i ove godine podržati sa 400 000,a Ministarstvo kulture sa 350 000 dinara.

Blagojević je istakao i da se nije odustalo od ideje da se na prostoru bivšeg strelišta napravi izložbeni prostor za radove nastale na koloniji u proteklih više od 20 godina.

„Na osnovu javno-privatnog partnerstva došli smo do zaključka da staro strelište srušimo i izgradimo novi objekat sa 3 etaže,od čega bi jedan  sprat pripao Gradskom kulturnom centru i u njemu bi se napravio izložbeni prostor za keramiku Zlakusa.Tender za izvođača radova biće raspisan tokom godine“ ,najavio je Blagojević.

 

You may also like...