21. Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda” od 7. do 14. novembra u Užicu (video)

UŽICE – 21. Jugoslovenski pozorišni festival održaće se od 7. do 14. novembra u Narodnom pozorištu Užice. Pod sloganom “Ovo vreme je iskočilo iz zgloba” ove godine biće prikazano sedam predstava, pet iz Srbije i po jedna iz Crne Gore i Hrvatske.

Selektor  festivala Bojan Munjin ističe dobru produkcijsku godinu koja će ovaj festival odrediti kao “festival majstora”.

Nemanja Ranković, umetnički direktor festivala i NP Užice, između ostalog je istakao, da se JPF odnosi na kulturno nasleđe jednog sličnog promišljanja o pozorištu. Za njega je sve veće interesovanje na prostoru bivše Jugoslavije i postao je svojevrstan ambasador grada Užica.

 Festival će otvoriti predstava Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada “Na Drini ćuprija”, drugi dan je rezervisan za komad Ateljea 212 “Pijani”, a treći za “Hamleta” u izvodjenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Narodno pozorište Beograd gostuje sa dve predstave “Bela kafa” i “Marija Stjuart” , Zagrebačko kazalište mladih sa Heinkeman-om, a Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice sa predstavom “Šćeri moja”. Pred užičkom publikom je plejada vrsnih režisera: Kokan Mladenović, Boris Lijašević, Aleksandar Popovski, Milan Nešković, Igor Vuk Torbica, Miloš Lolić  i   Ana Vukotić.

Predstave “Na Drini ćuprija” i “Hamlet” po prvi put će biti odigrane van matičnih pozorišta.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica i predsednik Saveta JPF, kaže da je Jugoslovenski pozorišni festival najznačajnija kulturna manifestacija po kojoj se Užice prepoznaje u regionu i kojom Užičani šalju poruku da su deo civilizovanog naroda. On je pozvao sve ljubitelje pozorišne umetnosti iz regiona da budu gosti Užica sedam dana i u ovom novembru.

 

Iz užičke gradske uprave ističu da je festival najznačajnija kulturna manifestacija grada po kojoj je prepoznatljiv u regionu.

 

Festival su finansijski pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije sa 3,5, a grad Užice sa 3,3 miliona dinara.

 

XXI Jugoslovenskom pozorišnom festivalu vraćena je predstava u čast nagrađenih.  Plesna peredstava „Priča o vojniku“ u koreografiji Gaj Vajcmana i Ronija Havera i izvođenju Bitef dens kompanije zatvoriće festival.

 

You may also like...