20 miliona za programe zapošljavanja (VIDEO)

UŽICE – Oko 150 nezaposlenih biće radno angažovano i stupiće u privremeni ili stalni radni odnos sprovođenjem četiri programa aktivne politike zapošljavanja za ovu godinu.

Savet za zapošljavanje grada Užica je doneo odluku o raspisivanju javnih poziva za sufinansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja.

Javni pozivi za programe javnih radova i stručne prakse počinju 26. aprila.

Za program javnih radova, usmerenog na radno angažovanje teže zapošljivih kategorija stanovništva, ukupno je izdvojeno oko sedam miliona 274 hiljade dinara. Poziv će biti otvoren do 19. maja.

Ukupno pet miliona 454 hiljade dinara je opredeljeno za program stručne prakse koji će biti otvoren do utroška raspoloživih sredstava.

Tim programom, kako kaže direktor Filijale Užice Nacionalne službe za zapošljavanje Zorica Milošević, biće obuhvaćen privatni i javni sektor u odnosu 70 prema 30, kako je definisano Nacionalnim akcionim planom. Od ukupnog broja ljudi koji će dobiti novac za sprovođenje programa stručne prakse, 70 odsto odnosiće se na privatni sektor, dok će konkursom biti odobrena dodela subvencije za najviše 30 odsto lica za stručnu praksu u javnom sektoru, u oblasti zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja.

Stručna praksa traje od šest do 12 meseci od zavisnosti od stručne spreme nezaposlenog.

Poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće raspisan 4. maja i trajaće 30 dana. Oko pet miliona 454 hiljade dinara je opredeljeno kao podrška samozapošljavanju.

Inače, lica koja dobiju sredstva konkursom imaće ugovornu obavezu da godinu dana obavljaju registrovanu delatnost, uz obavezu obračuna i uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje tih godinu dana.

Prema rečima člana gradskog veća Vidoja Drndarevića, javni poziv za dodelu subvencija poslodavcima za zapošljavanje teže zapošljivih nezaposlenih biće raspisan nakon što se iskoristi novac koji je Nacionalna služba za zapošljavanje opredelila javnim pozivom za tu meru podrške zapošljavanju. Po tom aktuelnom konkursu NSZ-a, poslodavci dobijaju 150.000 dinara za zapošljavanje teže zapošljivih sa evidencije NSZ, 180.000 dinara za zapošljavanje osobe sa invaliditetom, sa obavezom zaključivanja ugovora na neodređeno vreme.

Oko 150 nezaposlenih biće radno angažovano i stupiće u privremeni ili stalni radni odnos sprovođenjem četiri programa aktivne politike zapošljavanja za ovu godinu.

Javni pozivi biće objavljeni na sajtu grada i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

You may also like...