2.Bubijada na Zlatiboru

ZLATIBOR – Drugi skup ljubitelja volksvagenovih automobila, populanrih „buba“ okupio je proteklog vikenda na Zlatiboru skoro 130 ovih odltajmera, ali i novijih modela iz skoro svih balkanskih zemalja.

 

bojanova bubaProizvodnja ovog legendarnog automobila, koji je zamišljen kao narodni automobil počela je 1938. godine. U istoriji autoindustrije „buba“ je jedini model koji tokom svoje dugogodišnje proizvodnje nije pretrpeo skoro nikakvu bitniju dizajnersku promenu, a njegova proizvodnja prestala je 2003. godine, do kada je proizvedeno 21.529.464 primeraka ovog izuzetno izdržljivog automobila. Možda baš zato i u našoj zemlji postoji veliki broj ljubitelja ovog automobila.

Željko Šmakić „bubu“ je poželeo sa 12 godina, taj san je ispunio posle dve decenije i danas kaže da je njegov auto najlepši na svetu, priznaje da nije brz već auto za uživanje.
„ Sam sam ga dizajnirao, a stizao sam sa njim i na destinacije udaljene oko 2000 kilometara, imamo poverenje u njega i osećam se sigurno i bezbedno“, naglašava Šmakić, predsednik „Buba kluba Srbija“ koji je pre dve godine osnovan sa ciljem da okupi ljubitelje ovog automobila.
„Na prvoj Bubijadi na Zlatiboru, prošle godine, okupili smo „bube“ sa prostora Jugoslavije, bilo ih je stotinak. Ove godine smo dobili organizaciju 5. Balkan bus mitinga, a u jedno je i 2. Bubujada na Zlatiboru. Mislim da će ovo biti jedna od najuspešnijih manifestacija u oblasti automobilizma u Srbiji“, kaže Željko Šmakić  naglašavajući da su njihova okupljanja danas mnogo više od ljubavi prema automobilu. 
Zlatiborska “Bubijada” okupila je ljubitelje “bube” iz čitavog regiona – Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Grčke. I svi vlasnici trude se da svog ljubimca što bolje doteraju za ovu nesvakidašnju izložbu bilo da je reč o jugo nostalgiji, raznim crtežima, bojama. Bojan Stajić iz Bijeljine na Bubijadu je došao kombijem koji dogodine slavi 50. rođendan.
“Ovo vozilo je  T1 kombi, iz 66.- te godine, koga sam potpunorestaurirao. Dok sam ga pravio, razmišljao sam o ovakvim druženjima i skupovima. U ovom kombiju vozimo se moja porodica i ja, a ponekad, čak vozim i mladence“, kaže Bojan Stajić, predsednik udruženja građana „Oldtimer klub“ Bijeljina iz Republike Srpske.
U kampu na Zlatiboru zatekli smo i 25 kombija iz Bugarske. 
“Kombi “ bube” okupljaju se od 2010. godine, pokrenuo sam ovu priču u  dogovoru sa mojim prijateljem Dimitrisom iz Grčke, gde smo 2011. održali prvi skup, koji je brojao oko 30 kombija, a već naredne godine smo se okupili i u Bugarskoj, evo nas na Zlatiboru,među sjajnim ljudima i lepom prirodom. Mesto za kamp je odlično i ima dovoljno prostora za sve“, istakao je Ivan Todorov, ljubitelj „bube“ iz Bugarske.

Za vreme trodnevnog druženja, uz dobre rok koncerete domaćih bendova, bube su se provozale do Mokre Gore , a njihovi vlasnici uživali u lepotama Zlatibora I okoline.

ZooM

 
 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.