100 dana nove gradske vlasti (video)

UŽICE-Usled budžetske neravnoteže u momentu kada smo preuzeli rukovođenje gradom,ovu godinu završavamo sa 400 miliona dinara dospelih a ne izmirenih obaveza i susrećemo se velikim problemom nelikvidnosti,izjavio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković (SNS) na konferenciji za medije povodom 100 dana vlasti.

 

 

Petković je na dužnost gradonačelnika stupio posle smene svog stranačkog kolege Saše Miloševića,koji je ostavku podneo na zahtev rukovodstva SNS-a zbog lošeg rada .

“Dolaskom na vlast zatekli smo ekstremno tešku finansijsku situaciju i veliku nelikvidnost,probleme koji se ne mogu rešiti u kratkom roku.Oni su rezultat neracionalnog trošenja i preinvestiranja u periodu 2010. do 2012. godini,kada je na vlasti u Užicu bila Demokratska stranka.Tada je potrošeno 7 miliona evra više nego što su bili redovni tekući prihodi”,naglasio je Petković.

Prva mera koji je novi gradski tim preuzeo po stupanju na vlast,po rečima Petkovića,bilo je uvođenje svih vrsta ušteda u gradskoj upravi.

“Sveli smo troškove reprezentacije na minimum,uveli samo opravdano korišćenje službenih automobila,zabranili odlaske na plaćene seminare,odrekli se dnevnica za službena putovanja i plaćanja za prekovremeni rad.Sve ovo je u cilju da  se povrati već godinama poljuljan kredibilitet užičkih političara kod svojih sugrađanja”,rekao je Petković.

Gradonačelnik Užica je istakao i da u cilju sprečavanja bankrota užičkih gradskih finansija,stopirane su sve investicije koje nisu započete i krenulo se u ažurniju naplatu zaostalih potraživanja po osnovu poreza na imovinu,što je u protekla dva meseca donelo 27 miliona dinara u budžet.

 

Gradsko rukovodstvo je u cilju uštede raspisalo i tender za novog gradskog javnog prevoznika i podnelo zahtev tužilaštvu da se ispitaju svi ugovori i aneksi ugovora o gradskom javnom prevozu od 2011. godine.

“Umesto 6 miliona dinara mesečno ,nas gradski javni prevoz sada košta 10 miliona,što je nedopustivo”,naglasio je Petković.

 Govoreći o privredi Petković je najavio dolazak dva investitora od naredne godine.

“Italijanski Famot će početkom naredne godine u prostoru Valjaonice bakra početi proizvodnju,kao i MBP grupa koja će otvoriti Fabriku za flaširanje vode u Kremnima”,rekao je Petković.

U narednoj godini,po rečima gradonačelnika,biće završena i rekonstrukcija Fabrike vode u Užicu ,koju bi trebala da finansira sa 2,8 miliona evra Vlada Srbije.

Ostaje problem da li će se realizovati investicija izgradnje Postrojenja za preradu vode u Gorjanima ,sa kojom se kasni 16 meseci,zbog protivljenja meštana da se postrojenje pravi na toj lokaciji.

“Ukoliko EU pomeri prethodni rok za završetak postrojenja sa juna 2016. na kraj 2017. godine projekat će biti realizovan.U suprotnom ,mi para za to nemamo,bez pomoći EU”,zaključio je Petković.

Za narednu godinu Petković je najavio smanjenje radnika gradske uprave,javnih preduzeća i ustanova u Užicu za 5 do 6,5 odsto,10 puta više novca za samozapošljavanje  i povećanje subvencija za poljoprivredu sa 15 na 20 miliona dinara.,kao i smanjenje cene priključka na gas ,najverovatnije,sa sadašnjih hiljadu na 500 evra.

U Demokratskoj stranci situaciju u Užicu za vreme od kada je Tihomir Petković (SNS) gradonačelnik komentarišu kao katastrofalnu.

“Demokratska stranka je govorila da je vlast na čelu sa Sašom Miloševićem (SNS) najgora u istoriji Užica,ne sluteći da može biti gore.Sadašnja vlast je kontinuite vladavine SNS-a ,ništa se nije promenilo i stanje je katastrofalno”,kaže PR menadžer Gradskog odbora DS Ivan Filipović.

 

 

Filipović ističe da demokrate trenutnoj vlasti najviše zameraju neizvršenje budžeta.

“Prvim rebalansom ove godine budžet je smanjen za 230 miliona dinara,a drugim za 70 miliona.Prema informacijama koje DS ima stanje u  budžetu u 2015. godini biće još gore.Gradonačelnik Petković je rekao da mi,u prevodu,moramo da spavamo do 2017. godine,jer novca do tada neće biti.Mi na to ne pristajemo”,poručio je Filipović .

ZooM

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.