Zlatna mimoza filmu „Isti“

HERCEG NOVI – Zlatna mimoza za najbolji dokumentarni film na 32. Hercegnovskom filmskom festivalu pripala je filmu „Isti“ reditelja Dejana Petrovića iz Požege, saopštio je NFC Filmart Požega.

Kako je navedeno, žiri je nagradu dodelio za „svjež i osoben autorski glas i za ingeniozno korišćenje dokumentaristike u stvaranju majstorske metafore o sudbini čovjeka i pravom značenju pojmova sloboda i identitet“.

U selekciji dokumentarnog filma prikazano je 29 dokumentaraca autora koji dolaze iz Portugalije, Hrvatske, Irana, Meksika, Velike Britanije, Kazahstana, Nemačke, Španije, Moldavije, Francuske, Tunisa, Palestine, Švajcarske, Norveške, Turske, Finske, Ukrajine, Austrije, Poljske, Rumunije, Belgije, Italije, Bangladeša, Švedske, Kine, Kanade, Indije, Rusije i Srbije.

„Uživao sam gledajući filmove svojih kolega. Tematski i poetski različiti, ovi filmovi predstavljali su ozbiljnu konkurenciju našem filmu. Mnoge od tih  dokumentaraca mogli smo videti na najznačajnijim festivalima dokumentarnog filma širom sveta, od IDFA, preko  Berlinale Shorts-a, Hot Docs-a, Sheffield-a, Visions du Reel-a, Jihlave, Doc Leipzig-a i Krakova. Neki od njih su i nagrađeni na pomenutim festivalima. Zadovoljstvo je biti deo dokumentarnog programa ovogodišnjeg Hercegnovskog festivala, ali još veće kada žiri prepozna film, a autoru dodeli priznanje“, izjavio je Petrović.

You may also like...