Zlatibor: Sastanak Srpskog lekarskog društva sa temom vodosnabdevanja

ZLATIBOR – Na Zlatiboru je održan zajednički sastanak Sekcije za higijenu i Epidemiološke sekcije Srpskog Lekarskog društva na Zlatiboru. Centrala tema sastanka bila je analiza  i reagovanje Instituta/Zavoda za javno zdravlje u slučaju pogoršanja vodosnabdevanja.

savetovanje zzjz 1

Predstavnici Zavoda za javno zdravlje Užice prikazali su aktivnosti koje je ova ustanova sprovodila, kako u periodu poremećaja vodosnabdevanja u Užicu, tako i u periodu koji je tom poremećaju predhodio. Zaključeno je da mere i aktivnosti koje je realizovao ZZJZ UE  predstavljaju primer dobre prakse, jer je blagovremenim reagovanjem u skladu sa pravilima struke i pripadajućim ovlašćenjima rizik po zdravlje stanovništva smanjen i sveden na najmanju moguću meru. Kao rezultat takvog postupanja nisu registrovani ni jedan slučaj obolevanja niti ugrožavanja života stanovnika, koji bi se mogli dovesti u vezu sa ovim akcidentom.
Problemi vodosnabdevanja sa akumulacija u Srbiji biće sve izraženiji. Poštovanje nadležnosti svih institucija i inspekcijskih organa i njihov savestan rad značajno može uticati na ublažavanje problema zagađenosti voda.
Jačanje svesti građana o zaštiti životne sredine a pre svega vodozahvata i izvorišta vode za piće je jedan od značajnih zadataka svih nas.
Nebriga o akumalicijama, a pre svega  odsustvo adekvatnog monitoringa, može dovesti do potencijalnog zdravstvenog rizika usled pojave potencijalno toksičnih i toksičnih algi i drugih zdravstveno štetnih faktora. Adekvatan monitoring je preduslov za  blagovremeno reagovanja Instituta/Zavoda za javno zdravlje.  
Navedeni problemi predstavljaju samo vrh ledenog brega svih problema koji očekuju naše društvo usled višegodišnjeg nedostatka jasne strategije za stvaranje i obezbeđenje svih preduslova za unapređenje narodnog zdravlja. U skladu sa tim pozivamo sve nadležne državne organe na čelu sa novom Vladom RS i njenim nadležnim ministarstvima da zajedno započnemo kreiranje jasne strategije zaštite narodnog zdravlja, kako po pitanju obezbeđivanja vode za piće, tako i po pitanjima zdravstvene bezbednosti hrane, predmeta opšte upotrebe i svih ostalih faktora koji ostvaruju svoj uticaj na zdravlje stanovništva.
 ZooM

You may also like...

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.