Život u zajednici (VIDEO)

UŽICE – U današnje vreme sve je manje porodica koje žive u zajednici. U Srbiji, pored porodica koje se na taj korak odluče zbog materijalnih uslova, još uvek ima i onih koje čuvaju tradiciju i gde po tri ili četiri generacije žive složno.

Jedna od takvih je i porodica Toković iz Karana. Oni su velika porodica, njih osam, u tri generacije. Imaju veliko domaćinstvo, kuću i okućnicu, zemlju i autoservis, pa za sve ima posla i u kući, i na poljoprivredi, i u radionici.

„Imam dva sina, dve snaje, dve unuke  , biće valjda još pet, šest… Zadovoljan sam, živimo lepo. Trebalo bi sve da se skocka i uslovi, i rad, i pamet. Kod nas se složilo“, priča Sreten.

Da se sve skocka doprineli su i Slavoljub i Ana koji su se venčali pre 12 godina i odlučili da ostanu u zajednici, iako imaju i poslove van domaćinstva.

„Ja radim i u autoservisu i  u gradu u firmi, ali ne vuče me da živim u gradu. Možda zato što sam ovde rođen, pa navikao. Nema prvila“, kaže Slavoljub.

U kući kategoričnno ističu da nema gazde. Kažu, svi se dogovaraju i organizuju i najbitnije da su podrška jedni drugima.

„Svi imamo svoje poslove, ali nema muških, ni ženskih poslova. Ako treba da se usisa, unesu drva, tu su naši muškarci, ali i mi žene priskačemo da uletimo u radionicu ili poljskih poslova. Ja pravi cvetiće za svadbe i  šminkam i njihova podrška mi mnogo znači“, priča Ana.

U kući se zna red i za najstarije i najmlađe. Baka Milica sve dočekuje i ispraća, a odlične učenice Danka i Anđela prvo rade domaći posle škole, pa pomažu starijima kako bi uveče stigle i na časove plivanja ili folklor.

Dogovor je najbitniji u velikoj porodici u kojoj kada i dođe do nesuglasica nađe se način da se sve reši, posebno ako se porodica okuplja oko jedne trpeze.

„Jedna šerpa, jedan šporet i ne svađamo se oko kašika“, poručuje Slavoljub i dodaje da se sve rešava tako što se balansira.

„Lepo nam je, srećeni smo i najbitnije da smo svi složni i zdravi“, zaključuje Ana.

Bože zdravjla, kažu Tokovići, još dece u njihovom domaćinstvu, jer su oni najveće blago. I sloge, jer kako tvrde, samo u slozi domaćinstvo napreduje, a njihovo je takvo.

You may also like...