Završen 12. sajam rakije u Šljivovici (VIDEO)

ŠLJIVOVICA, ČAJETINA – Jedna od manifestacija koja svake godine okupi brojne posetiocie svakako je i Sajam domaće rakije u selu Šljivovica na obroncima Zlatibora. Ove godine održana je 12. Rakijada, baš u vreme kada je na red stiglo branje šljiva i pečenje rakije.

Za dobru rakiju najvažnija je dobra šljiva, znaju to i proizvođači, ali i ljubitelji dobre kapljice. Ovogodišnji dobitnik Velike zlatne medalje Sajma u Šljivovici kaže da proizvodnja dobre rakije zahteva mnogo rada.

„Proizvodnjom rakije bavimo se već 20 godina i tako ćemo i nastaviti u našoj maloj porodičnoj firmi“, rekao je Dobrisav Janjić iz Tripkove, dobitnik Velike zlatne medalje.

Na sajmu su domaćice pokazale i svoje umeće u pravljenju pite savijače. Ovogodišnjoj pobednici ovo je prvo učešće i prva nagrada.

„Za dobru pitu, kao i za sve drugo, najvažnija je ljubav“, objašnjava svoj uspeh ovogodišnja pobednica Radmila Bondžulić.

Svi koji dođu na Rakijadu u Šljivovicu znaju da ih tamo očekuju i dobri zdravičari koji se nadmeću u besedništvu, a za svaku priliku pripremaju se temeljno.

„Ja za svaku manifestaciju, rakijadu, kupusijadu i slično imam određenu zdravicu“, priča zdravičar Bogosav Stanković, član Udruženja guslara u Priboju.

Opština Čajetina organizator je ove manifestacije i jedna od lokalnih samouprava u Srbiji koja mnogo ulaže u razvoj sela i poljoprivrede.

„Mi znamo da nije lako živeti na selu i zato radimo na tome da razvijamo naš kraj kako bi mladi ljudi ostali da žive na svojim imanjima“, naglasio je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Sa druge strane turistički radnici svesni su da su ovakve manifestacije mamac za turiste pa ih promovišu na sajmovima u zemlji, ali i u inostranstvu.

Organizatori sajma rakije u Šljivovici su Opština Čajetina, Sportski centar, TO ZLatibor, Zlatiborski Eko agrar i MZ Šljivovica.

You may also like...