Zajedno protiv nepogoda

GORNJI MILANOVAC – Opštinsko veće u Gornjem Milanovcu je prvo usvojilo Predlog sporazuma o osnivanju zajedničke službe za poslove u oblasti smanjenja rizika od prirodnih katastrofa i razvoja civilne zaštite na teritoriji 18 gradova i opština u slivu Zapadne Morave, koju će svi finansirati proporcionalno broju stanovnika.

Pored gradova Kraljeva, Kruševca, Novog Pazara, Užica i Čačka, tu su i opštine Aleksandrovac, Arilje, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Ivanjica, Knić, Kosjerić, Lučani, Požega, Raška, Trstenik, Tutin i Čajetina.

„Shodno Protokolu koji je potpisan pre tri godine, prioritet saradnje pomenutih lokalnih samouprava je priprema zajedničkih strateških dokumenata o upravljanju rizicima od stalnih pretnji, poput zemljotresa, poplava, klizišta, snežnih nanosa, grada, suše i šumskih požara. Pored izgradnje sistema rane najave, po načelu „izgraditi novo i bolje“, treba stvoriti i uslove za brz oporavak“, objašnjava načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu Milorad Dimitrijević.

Sporazum o osnivanju zajedničke službe biće zaključen na neodređeno vreme, njeno sedište bi trebalo da bude u Kruševcu, a saradnja je zasnovana na principima dobrovoljnosti i solidarnosti, kroz udruživanje finansijskih i kadrovskih mogućnosti.

Izvor: Novosti

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.