Za deceniju više od 150 medalja (VIDEO)

UŽICE  – Začetnica modernog baleta u Srbiji bila je Marija Maga Magazinović, a već deset godina njeno ime nosi jedini baletski studio u njenom rodnom gradu Užicu. Balerine ovog studija idu stopama svoje sugrađanke i nižu uspehe na domaćim i inostranim takmičenjima.

Balerina iz Beograda Dunja Mahorčić došla je u Užice da deci daje časove baleta jedno polugodište, ali je u njemu ostala deceniju. Osnovala je baletski studio, nazvala ga po Magi Magazinović i dva puta nedeljno vežba sa četiri grupe.

„Za ovih deste godina kroz studio je prošlo oko 400 dece, a sada ih je u studiju oko 60. Veliko je interesovanje i za najmlađu grupu imamo listu čekanja“, kaže Dunja.

A najmladje Užičanke, za razliku od Mage koje je začetnica modernog, plešu klasičan balet i sanjaju velike snove, dostižne Maginih uspeha. One starije, znaju koliko je teško uspeti kao balerina. Jedna od njih je i Tijana Drndarević koja naporno trenira osam godina i sakupila je mnogo medalja, a već je vanredno završila i dva razreda državne baletske škole u Pančevu Dimitrije Parlić.

„Potrebno je mnogo odricanja, nema toliko druženja, ne idem na rođendane, nema kasnog leganja, jer me ujutru čeka mnogo obaveza i oko škole i baleta, ali sve to vredi, jer ću jednoga dana biti profesionalna balerina“, priča Tijana.

Da li je neko rođen za profesionalnu balerinu ne može se znati dok se devojčica ne razvije, ali je pored fizičkih predispozicija, sluha i talenta, neophodno  da sve bude potpuno posvećeno i podređeno baletu. Tako je u užičkom studiju, pa za ovu deceniju nižu mnogobrojne uspehe.

„Uspeli smo da u saradnji sa državnom školom Dimitrije Parlić iz Pančeva ovde školujemo buduće balerine i nadamo se da ćemo iduće godine iškolovati prvu generaciju. Imao više od 150 medalja, od toga 95 su zlatne, imamo prva mesta iz Beča, Amsterdama, Riminija, Rima, Kušadasija… Mislim da je to za ovih prvih deset godina sasvim dovoljno“, ponosna je Dunja.

U svoje uspehe studio beleži i postojanje Dečijeg  baletskog festivala u Užicu i  prvog Festivala umetničke igre u Beogradu. Jedna balerina iz ovog studija već ima inostrani angažman, a Magine naslednice će po nove medalje već u februaru u Beč i u maju u Rim.

 

You may also like...