Za „Budimku“ zainteresovani Arapi, Kinezi, Mađari…

POŽEGA – Fabrika za proizvodnju, preradu i promet voća, povrća i mesa „Budimka“ trebalo bi uskoro po dvanaesti put na prodaju, a za nju su već zaintresevane 23 kompanije.

Javni poziv biće raspisan iz stečaja, jer je Privredni sud u Užicu proglasio bankrot “Budimke” u decembru, čime je preduzeće rasterećeno 13 miliona evra duga.

„Procena vrednosti preduzeća je završena, ali konkretnu sumu nemamo, jer Republički geodetski zavod nikako da dostavi određene papire. Čim stignu, biće raspisana prodaja. Očekujemo da će imovina biti procenjena na između sedam i osam miliona evra, a da će prodajna cena od koje bi moglo da se namiri oko 25 odsto duga biti između tri i četiri miliona evra“, kaže Đorđe Stevanović, član veća poverilaca „Budimke“za „Blic“.

Za kompaniju vlada velika zainteresovanost, a poslednja, 23. u nizu je multinacionalna kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Kompanija iz Emirata koja je preuzela biznis planove nije jedina iz ove države koja ima ozbiljne namere pošto „Al Dahra“, koja uveliko posluje u Srbiji, naveliko očekuje raspisivanje tendera. U igri su i dve kineske kompanije, jedan rusko–mađarsko–nemački konzorcijum“, tvrdi Stevanović.

Budimka je do sada kupcima nuđena ukupno 11 puta. Privatizovana je prvi put 2008. godine.

 

You may also like...