Vrtići za očuvanje čajetinskih sela (video)

ČAJETINA-Opština Čajetina prepoznala je da rano obrazovanje ima važnu ulogu u razvoju deteta i da je posebno značajno za decu iz seoskih sredina.Zato kontinuirano investiraju u seoske vrtiće i kvalitet programa i sadržaja za 500 mališana iz čajetinskih sela koji borave u njima.

 

decji vrtic“Analizom obuhvata dece došli smo do podatka da najveću dobit imaju deca koja potičuiz pasivnih krajeva, a kojima jepredškolsko obrazovanje najmanje dostupno. Sa idejom da sesačuvaju sela i deci iz seoskih sredina vrtić učini dostupnim,intenzivno je rađeno na obezbeđenju institucionalnog vida obrazovanja, čemu u prilog govore i otvoreni vrtići u selima“,naglašava direktorka PU Radost  Jelena Mitrašinović Brašanac.

 

Kao pozitivno iskustvo ona ističe otvaranje izdvojenog odeljenja u Mačkatu gde je zabeležen veliki broj korisnika usluga, kako sa teritorije opštine, tako i sa rubnog područja grada Užica.

“Kroz specijalizovane programe koji imaju za cilj podsticaj ulaganja u predškolsko vaspitanje i obrazovanje, u planu je da se organizuje uključivanje dece i iz drugih seoskih mesnih zajednica. Izvesno je da će, budući da beleži optimalan broj dece, Jablanica biti prvo zastupljena u aktivnostima koje bi podrazumevale organizovan prevoz dece u vrtić na Zlatiboru nekoliko puta tokom radne nedelje’’.

Pored pomenutih aktivnosti, u planu je da se konkuriše kod različitih fondova kako bi se u što kraćem roku stekli uslovi za što kvalitetniji razvoj ideje projekta.

ZooM

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.