Vrtić na Pori Jihai Mama Vong

UŽICE-Užički mališani, polaznici novog vrtića u naselju Pora, moraće da savladaju kraću jezičku gimnastiku da bi izgovorili ime svog odbaništa.Njihovim vršnjacima lako je reći da idu u „Bambi“, „Neven“, „Zeku“, „Poletarac“, „Leptirić“, a klinci sa pore će morati da izuste – Jihai Mama Vong.

 Upravni odbor Predškolske ustanove Užice juče je usvojio predlog gradske vlasti da se vrtić na Pori, koji će uskoro upisati prvu generaciju dece, nazove po Lindi Vong, predsednici konzorcijuma kineskih kompanija „Jihai“ koja je izgradnju vrtića finansirala sa 340.000 evra.

Predlog je obrazložen kao čin zahvalnosti donatorki uz nadu da će Kineskinja pomoći Užicu da izgradi i vrtić u naselju Bela Zemlja.

– U junu kada smo obišli Užice ministar Nikola Selaković i gradonačelnik Tihomir Petković su nam rekli da nema novca za taj vrtić i mi smo tada izrazili želju da pomognemo vašim najmlađim sugrađanima – rekla je Linda Vong u Užicu 9. oktobra 2015. i najavila da će „Jihai“ finansirati i boravak jednog pedagoga u Užicu čiji će zadatak biti da decu upozna sa kulturom i jezikom.

 

U junu iste godine Linga Vong u Užice je došla sa povećom grupom kineskih industrijalaca, navodno da sagledaju potencijale u koje bi mogli da ulažu, a inicijator posete bio je tadašnji ministar pravde Nikola Selaković.

Na sastanku UO Predškolske ustanove juče je usvojeno i da tabla sa imenom „Jihai Mama Vonga“ na objektu bude ispisana na ćirlici i predočeno da će deca ovde, dobrovoljno, učiti kineski jezik i kulturu.

Gradnja vrtića na Pori počela je pre osam godina, ali je zbog manjka novca tačka na ovu investiciju stavljena 2017. zahvaljujući poklonu Linde Vong i grupacije kompanija koju predvodi.

Gradski većnik Petar Blagojević kaže za „Blic“ da su Kinezi, posle uplate donacije, tražili da im se šalju izveštaji u utrošenom novcu, i izrazili želju da ime vrtića ima veze sa grupacijom „Jihai“.

– Na predlog gradonačelnika Tihomira Petkovića, dogovoreno je da se uz „Jihai“ doda i Mama Vong jer deca u Kini tako zovu Lindu Vong zbog njenog dobričinstva. Roditelji čija deca budu korisnici vrtića će se izjasniti da li žele da njihova deca ovde nauče ponešto o kineskom jeziku i kulturi – objašnjava Blagojević.

Vrtić će biti otvoren do kraja leta a svečanom činu će prisustvovati i Linda Vong.

Blic

You may also like...