Voda: Godinu dana posle (video)

UŽICE – Pre tačno godinu dana, stanovnici Užica, suočili su se sa problemom vodosnabdevanja. Do tada su mislili da piju najkvalitetniju vodu u Srbiji ali su alge, koje su se pojavile u jezeru Vrutci, to promenile.

U ovom gradu još uvek je na snazi vanredna situacija, a mi smo istraživali kakvu vodu Užičani danas piju i šta se radi na rešavanju ovog problema.
Alge i nematode, razlog su zbog kog je oko 60 hiljada stanovnika Užica, skoro tri meseca ove godine imalo zabranu korišćenja vode za piće i pripremu hrane. Pojedini Užičani i danas koriste flaširanu vodu.
Zbog svih problema užički Zavod za javno zdravlje pojačao je kontrolu vode. Proverava se ispravnost u mreži i na tri izvorišta.
Kako bi Užičani pili ispravnu vodu, nakon izgradnje novogo vodozahvata na Sušičkom vrelu, voda se tetira hlor dioksidom. Zamenjeni su i filteri, kao i pesak.

Ni u lokalnom, ni u republičkom budžetu, za sledeću godinu, nisu planirana sredstva za radove u užičkom Vodovodu. Gradonačelnik Užica, nedavno je izjavio da ipak očekuje podršku Vlade Srbije, za rešavanje ovog problema.
ZooM

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.