Vaskrsni, Srbijo! (VIDEO)

UŽICE – Povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata u Narodnom pozorištu Užice sinoć je održana svečana akademija „Vaskrsni, Srbijo“. Akademiju je organizovala Užička akademska parlamentarna unija, a u njoj je učestvovalo oko 200 užičkih studenata i srednjoškolaca.

Prelazak srpske vojske preko Albanije, golgotu, muku i stradanje srpskog naroda na Krfu oživeli su još pre tri godine studenti Pedagoškog fakulteta i kroz ličnosti o kojima se malo znalo, a koje su značajne i za užički kraj i za srpsku istoriju.

„Čast mi je što baš ja glumim učiteljicu Ljubicu Čakarević koja je iz Užica otišla na Solunski front kako bi izveštavala, ali i pomagala vojnicima“, priča buduća učiteljica, studentkinja Pedagoškog fakultelta Danijela Selaković.

Za sve njih buduće pedagoge, predstava je jednako interesnanta i važna, kao i za ostale akademce i srednjoškolce koji su se uključili u njeno izvođenje za stogodišnjicu završetka Velikog rata – da o njemu mnogo više saznaju, nego što im to osnovno obrazovanje pruža.

„Osetili smo energiju koju dok učite istoriju ne možete da osetite, na sceni znate kako su se oni borili sa hladnoćom ili manjkom vremena“, kaže Miloš Popović, student sa Pedagoškog fakulteta, dok Vujadin Gojgić, učenik Tehničke škole u Užicu dodaje da je mnogo naučio o precima.

„Ko je Ljubica Čakarević, Milunka Savić, kroz koje muke su prošli vojnici, šta ih je sačekalo, koje su brojke kada su žrtve u pitanju, mnogo sam naučila o Prvom svetskom ratu, a to me je podstaklo da učim i drugu istoriju Srbije, kao što su ustanci i Drugi svetski rat“, dodaje Danijela.

Autorka predstave ističe da je nije bilo lako postaviti sa toliko učesnika, ali da je lepo znajući da je angažovana mladost  Užica i da se promovišu dobre vrednosti.

„To su vrednosti koje mi želimo da pošaljemo sa ove akademije, ne samo nacionalne i tradicionalne, već i porodične i savremene, da ukažemo na značaj zajedništva i da se mladi orjentišu ka pravim vrednostima i da ih promovišu“, kaže autorka projekta, profesorka na Pedagoškom fakultetu Danijela Vasiijević.

Prva predstava „Vaskrsni, Srbijo!“ izvedena je pre tri godine kada se obeležavalo sto godina od vaskrsnuća srpske vojske na Krfu, a svoje premijere je doživela i u Banja Luci i Beču. 

 

You may also like...