Vanredne kontrole, na meti Kopaonik i Zlatibor

ZLATIBOR- Kod poslodavaca u turističkim centrima, pre svega na Kopaoniku i Zlatiboru, od 433 radnika, petina nije imala ugovor o radu.

Ovi radnici nisu bili prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, utvrdila je Inspekcija rada.

Kako je saopštilo resorno Ministarstvo, vanredne kontrole sprovedene su 27. i 30. januara, a nadzori su izvršeni kod 185 poslodavaca, kako bi se utvrdio radno-pravni status angažovanih radnika.

U tim kontrolama je otkriveno da 86 radnika od 433 radnika nije imalo ugovor o radu i nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje.

Inspektori su u kontrolama otkrili i četiri neregistrovana subjekta, koji se bave trgovinom, proizvodnjom odevnih predmeta i proizvodnjom hleba, svežeg peciva i kolača.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa, inspektori su doneli 54 rešenja, dok su u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu doneli 13 rešenja.

Inspekcija je donela i četiri rešenja, kojima su neregistrovanim subjektima naložili da bez odlaganja pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti ili vršenje aktivnosti do ispunjenja uslova.

Tanjug

You may also like...