Užičko porodilište dobilo aparat za proveru sluha kod beba

UŽICE-Porodilište u Užicu je 54. u Srbiji koje je u akciji „Blic fondacije“ dobilo uređaj za neonatalni skrining sluha.

Ovaj uređaj su zameniku načelnika neonatalogije porodilišta u Užicu  Đorđu Jokoviću  uručili Milenko Kokar i Aleksandar Pavlović iz kompanije „Audiovoks“.
Joković je, uz zahvalnost „Blicu“, istakao značaj ranog otkrivanja poremećaja sluha:

“ Četiri godine u našem odeljenju se sprovodi skrining sluha svoj novorođenoj deci, koji rano otkriva poremećaje sluha kod beba kako bi se blagovremeno mogle sprovesti mere lečenja, a za sada je aparatom pregledano oko 6.000 novorođenčadi. Aparat koji smo sada dobili je modernizovan i napredniji i sa njim imamo mogućnost da štampamo rezultate „,kaže  Joković.
BEBE SLUHKako on dodaje, na ovom odeljenju sa dugom tradicijom, godišnje se rodi oko 1.600 beba.

“ Odsek neonatologije pri ginekološko akušerskom odeljenju OB Užice osnovan je 1976. godine, a u naredne tri godine razvija se intenzivna neonatalna nega sa transportom ugroženog novorođenčeta iz porodilišta Zlatiborskog okruga, pa i teritorije severne Crne Gore i istočne Bosne „, ističe  Joković.

Cilj akcije „Blic fondacije“ – „Srce za decu“ je da se za svih 56 porodilišta u Srbiji obezbede aparati za proveru sluha kod beba i da neonatalni skrining bude obavezan kako bi svako dete moglo pravilno da razvija govor i intelekt.

Blic

You may also like...