Užice i Sevojno dobijaju Inovacione centre (VIDEO)

SEVOJNO-Ministar Nenad Popović,zadužen za inovacije i tehnološki razvoj,najavio je da će Užice  tokom ove godine dobiti Inovacioni  centar sa odeljenjem u Sevojnu,u kome će raditi mladi inovatori koji treba da pomognu daljem tehnološkom razvoju užičke privrede.

Popović je naglasio da je Vlada Republike Srbije u ovoj godini izdvojila pet puta više sredstava,nego u prethodnoj,za inovacije i tehnološki razvoj,a da će deo tog novca biti opredeljen za centar u Užicu i Sevojnu.

“Ti centri će biti finansirani od strane ministarstva i lokalne samouprave,a pružiće inovativni ambijent za rad mladim ljudima.Biće im pružena i prilika da svoja znanja stave u funkciju tehnološkog razvoja užičke privrede”,rekao je Popović.

Ministar je istakao da je u sektoru inovacija i tehnološkog razvoja korisnicima na raspolaganju vise novih programa.

“Programi za start up kompanije čije inovacije imaju dobar plasman na tržištu, predviđaju bespovratna sredstva po korisniku od 80.000 evra.Mala i srednja preduzeća koja sarađuju sa naučno-istraživačkim organizacijama i fakultetima mogu konkurisati za sredstva do 300000 evra”,istakao je Popović.

On je najavio i nove programe u ovoj godini koje Vlada sprovodi zajedno sa EU i Svetskom bankom,a odnose se na inovativno žensko preduzetništvo.

“Želimo da motivišemo što više žena da pokrenu svoj biznis .Grantovi su od 2 do 5000 evra i namenjeni su svim ženama sa preduzetničkim duhom ,bile one iz gradskih ili seoskih sredina”,rekao je Popović i najavio da će u ovoj godini biti realizovano još novih programa.

“Jedan od programa namenjen je ženskoj deci uzrasta od 12 do 18 godina i njihovoj obuci u osnovama programiranja,kako bi se lakše kasnije integrisale u dalje procese i imale preduzetnički potencijal ,koristeći najsavremenije IT tehnologije”,istakao je Popović.

Vlada će,po rečima ministra Popovića,u ovoj godini organizovati i besplatne kurseve prekvalifikacije za buduće programere u većim gradovima Srbije,za koje je već prijavljeno oko 900 ljudi.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković izjavio je da je poseta ministra Nenada Popovića vrlo značajna za razvoj preduzetništva u užičkom kraju i istakao da grad ima podršku Popovića i za otvaranje tehničkog fakulteta u Užicu.

Ministar Nenad Popović tokom današnje posete Sevojnu i Užicu obišao je kompaniju Impol Seval,razgovarao sa rukovodstvom Gradske opštine Sevojno i grada Užica.

 

You may also like...