Užice i Arilje dobijaju startup centre

UŽICE,ARILJE – Ministarstvo zaduženo za inovacije i tehnološki razvoj odobrilo je Užicu 46 miliona dinara za Regionalni inovacioni startap centar koji će biti izgrađen u kompleksu nekadašnje vojne kasarne u užičkom naselju Krčagovo, navodi se na sajtu JP Užice razvoj.Arilje je dobilo 51 milion dinara za startap centar koji će biti na usluzi učeničkim kampanijama i inovativnom preduzetništvu.

Za novi startap centar gradiće se potpuno nov objekat u okviru škole Sveti Ahilije, a upravljanje centrom opština će prepustiti školi,kaže predsednik Skupštine opštine Dragiša Terzić.

“Radiće se u tri faze, vrednost prve faze je 24 miliona i ona će krenuti početkom septembra a podrazumeva izgradnju samog centra, za koji je već izdata građevinska dozvola. U novembru kreće druga faza vrednosti oko 20 miliona dinara, koja podrazumeva opremanje centra najnovijom opremom ajti sektora”, ističe Terzić.

On je naglasio da će ariljski staratap centar biti povezan sa svim sličnim u svetu kako bi mogli da razmenjuju iskustva.

Plan je da se treća faza, vrednosti šest miliona dinara, završi do marta sledeće godine, a podrazumeva program obuke koji će sprovoditi škola Sveti Ahilije, odnosno mentori učeničkih kompanija.

U Užicu projektom rekonstrukcije, menja se namena objekta kasarne u objekat visokog obrazovanja sa pratećim sadržajima, a deo prizemlja, u zapadnom delu objekta, rekonstruiše se u Regionalni inovacioni startup centar površine oko 422 metra kvadratnih.

Projektnu dokumentaciju izradilo je RRA i Užice Razvoj.

You may also like...