Urađena Socijalna karta užičkih Roma

UŽICE-Udruženje Roma Užica zahvaljujući podršci grada napravilo je Socijalnu kartu 33 romske porodice koje žive na području grada,koja će biti iskorišćena za izradu lokalnog Akcionog plana za inkluziju Roma.

romi

U Užicu živi 132 Roma koji kao najveće probleme ističu nezaposlenost i loše uslove stanovanja.

„Više od pola romskih porodica nema rešeno stambeno pitanje,a većina živi na ivici egzistencije.Od nas 132 samo je 7 zaposleno“,kaže predsednik užičkog Udruženja Roma Slobodan Vasović.

Vasović ističe da u Užicu živi 54 romske dece,od kojih je 30 učenika.

„Nemamo ni jedno dete koje ne ide u školu.Imamo i dva studenta.Takođe ,zahvaljujući edukaciji možemo da se pohvalimo da u Užicu nema maloletničkih brakova u romskoj populaciji“ ,naglašava Vasović.

Čaln Gradskog veća Branko Gavrilović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare  da je Užice pomoglo sa 70.000 dinara izradu Socijalne karte Roma,kao i da smo prvi grad u Srbiji koji je to uradio i pre preporuke iz Republike.

„U prošloj godini urađeno je mapiranje ne standardnih romskih naselja na Carini,Pori i Popovoj vodi i ona će ući u republički Strateški plan rešavanja stambenih pitanja Roma,sa kojim će se konkurisati za sredstva evropskih donatora“,rekao je Gavrilović.

Gavrilović je istakao i da je trenutno 20 Roma angažovano na čišćenju grada kroz javne radove.

ZooM

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.