UN:Kada su novinari meta,društva plaćaju cenu

BEOGRAD-Više od jedne decenije, više od hiljadu novinara je ubijeno tokom obavljanja svog  posla. Devet od deset slučajeva je nerešeno, a niko nije odgovoran.Ženski novinari su često pod većim rizikom da budu meta ne samo za njihovo izveštavanje, već i zbog svog pola, uključujući i pretnju seksualnog nasilja.Samo ove godine ubijeno je najmanje 88 novinara.Mnogo hiljada više je napadano, uznemiravano, pritvoreno ili zatvoreno na lažnim optužbama, bez odgovarajućeg procesa.Kada su novinari meta , društva  plaćaju cenu,navodi se u saopštenju UN povodom  Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

 

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara  pozivaju sve aktere društvene i političke scene da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje direktno ili posledično mogu da ugroze bezbednost novinara i drugih medijskih radnika.

Članovi Stalne radne grupe, formirane Sporazumom o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara kojeg su potpisali predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja, ukazuju na ogroman društveni značaj bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika koji obavljaju posao u javnom interesu.

Članovi Stalne radne grupe obavezuju se da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi slučajevi ugrožavanja bezbednosti novinara bili efikasno i na zakonit način sankcionisani, svesni da slobode medija ima samo u uslovima sigurnosti.

Ovom prilikom obaveštavamo javnost da je, posle višemesečnog prekida, Stalna radna grupa nastavila rad i da će o svojim aktivnostima redovno obaveštavati javnost.

Pored Stalne radne grupe, juče i danas su otpočele sa radom radne podgrupe za analizu Krivičnog zakonika i za analizu stepena otvorenosti institucija.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom UN 18. decembra 2013. godine, a prvi put je obeležen 2. novembra 2014. godine, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali,navodi se u saopštenju NUNS-a.

You may also like...