Uhapšeno 38 osoba zbog korupcije

BEOGRAD-U toku nekoliko prethodnih dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, sa akcentom na zloupotrebu službenih položaja u državnim organima, policija je uhapsila 38 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su od 2008. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela,saopšteno je iz MUP-a.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica oštetili za više od 7,6 miliona evra.

Akcije su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Upravom carina i Poreskom policijom, sprovedene na teritoriji Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Sombora, Sremske Mitrovice, Pančeva, Smedereva, Požarevca, Jagodine, Zaječara, Čačka, Užica, Pirota, Niša i  Novog Pazara.

Među uhapšenima su i četiri carinska službenika, bivši funkcioner opštine Bačka Topola, zaposlena u dve osnovne škole, radnik kompanije  „Dunav osiguranje“, bivše odgovorno lice filijale „Pireus banke „ u Novom Sadu, carinski agenti u špediterskim kućama, više odgovornih lica i zaposlenih u različitim privrednim društvima.

 

Krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv još 39 osoba, među kojima je pet policijskih službenika, carinski službenik, bivši funkcioner opštine Pećinci, bivše odgovorno lice Klinike za kardiohirurgiju – Klinički centar Srbije i još troje odgovornih lica u toj ustanovi, članovi Komisije za sport opštine Petrovac na Mlavi, odgovorno lice fudbalskog kluba „Trbunje“.

Užička policija, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu i Poreskom policijom, uhapsila je odgovorno lice privrednog društva “Eko Gas MGS“ DOO Beograd M.M. (1965), zbog osnova sumnje da je od avgusta 2014. do januara 2016. godine, od više dobavljača iz inostranstva, u Republiku Srbiju uvezao 476.380 kilograma tečnog naftnog gasa, u vrednosti od 65.359.336 dinara. Sumnja se da je tečni gas prodao na crnom tržištu, bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji i da dobijeni novac nije uplatio na tekući račun svog preduzeća, čime je za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist od 39.388.646 dinara i izbegao plaćanje pripadajuće akcize i PDV-a, čime je oštetio budžet Republike Srbije za 29.484.663 dinara. Određeno mu je zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Osim toga, policija u Užicu je po nalogu Višeg javnog tužilaštva, podnela i krivičnu prijavu protiv odgovornog lica privrednog društva „Danica“ doo iz Čajetine, zbog osnova sumnje da je tokom 2014. i 2015. godine, po osnovu Ugovora o prometu nepokretnosti, primila 14.041.900 dinara, koji je uplatila na račun svog preduzeća kao uplatu pozajmice osnivača, kako bi sebi omogućila podizanje ovog novca sa računa preduzeća u narednom periodu.

Užička policija, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Požegi, podnela je i krivičnu prijavu protiv odgovornog lica privrednog društva „Napredak“ AD iz Požege, zbog osnova sumnje da je u nameri da izbegne obračun i plaćanje poreza na druge prihode, od 19. jula 2012. do 30. decembra 2015. godine, po osnovu Ugovora o poslovnoj saradnji koji je privredno društvo „Napredak“ zaključilo sa fizičkim licem iz Šapca, isplatio 5.078.915 dinara, na koji nisu obračunati i plaćeni porez i doprinosi. Time je budžet Republike Srbije oštećen za 2.784.835 dinara.

You may also like...