Učestali napadi pasa lutalica (VIDEO)

UŽICE – Napadi pasa lutalica u Užicu učestali su u poslednja dva meseca. Prihvatilište iz Požege nema kapacitete da opasne pse kontinuirano prikuplja i zadržava, pa grad godišnje izdvaja više od 10 miliona za odštete građanima zbog ujeda. Rešenje bi bila izgradnja prihvatilišta u Užicu, za koji grad ima projekat, ali ne i novac.

Dragicu Terzić je u užičkom naselju Krčagovo napala grupa pasa koje je zatekla na stepeništu ispred zgrade kada je u ranim jutrarnjim satima krenula na posao.

„Odjednom su počeli da mi se motaju oko nogu, jedan od njih me je ujeo. I jutros, posle sedam dana opet su ispred moje zgrade, nije mi uopšte prijatno da ih vidim“, priča Dragica.

Nije prijatno ni Branki Brković iz istog naselja čiju majku je pre mesec i po dana ujela lutalica ispred zgrade, a nju nedavno napala grupa pasa dok se šetala sa dvoipomesečnom bebom u kolicima.

„Srećom su nas spasli slučajni prolaznici koji su prišli i oterali ih. Ne želim ni da pomislim šta je moglo da se desi da oni nisu naišli“, dodaje Branka.

Ovi napadi nisu usamljeni, godišnje iz populacije od oko 300 pasa lutalica u gradu bude oko 220 napada, ali problem pravi oko dvadesetak opasnih, ujedljivih pasa. Prihvatilište u Požegi, za koje grad izdvaja godišnje do 2,5 miliona dinara nije u mogućnosti da obavlja njihovo kontinuirano prikupljanje.

„Ako oni obezbede da dolaze najmanje jednom u 15 dana, onda bi se ta populacija smanjila i kontrolisala. Međutim, oni to nisu radili ni prošle, ni ove godine, čime je problem eskalirao. Oni nemaju kapacitete za brzo reagovanje, kada mi uočimo opasnog psa, a drugi problem je zakonsko rešenje koje onemogućava da se taj posao poveri nekom drugom“, kaže Zoran Militarov, načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove.

Konačno rešenje bilo bi prihvatilište na teritoriji Užica čija bi izgradnja koštala oko 400 hiljada evra, za koji grad ima projekat, ali ne i novca da ga izgradi.

„Velika je to investicija za koju je potrebno tražiti dopunska sredstva, a vi sopstvena sredstva ne možete da aktivirate ako nisu u ukupnom iznosu. A za jednu godinu da se izdvoji 400 hiljada to je zaista veliko za budžet grada“, kaže član Gradskog veća Užica Dragoljub Kostić.

A dok se ne nađu sredstva za izgradnju azila neophodno je izmeniti propise koji će omogućiti da uklanjanje pasa obavljaju i druge institucije, čime bi se obezbedio kontinuitet i smanjio strah među građanima.

„Jako sam uplašena, još nijednom nisam izašla sa detetom sama iz kuće od kad su nas psi napali. Mislim da svako dete i građanin zaslužuju da se osećaju bezbedno u ovom gradu“, zaključuje Branka.

Bezbednost će omogućiti i da se budžet grada ne šteti za oko 10 miliona dinara, koliko se godišnje izdvaja građanima za odštete zbog ujeda pasa.

You may also like...