– Bez zvaničnog policijskog izveštaja u kome bi bili navedeni svi detalji, zatečeno stanje i izjave organizatora, u Tužilaštvu kažu da „ne mogu da utvrde da li postoje elementi krivičnog dela kako bi, eventualno, pokrenuli postupke protiv odgovornih“.

– Prema prvoj i usmenoj informaciji koju smo dobili od policije, za sada, nema krivične odgovornosti i deca nisu koristila pravo oružje, kako je to bilo navedeno u pojedinim medijima, ali sačekaćemo policijski izveštaj, rečeno je Danasu u užičkom tužilaštvu.

Na pitanje ako nema krivičnog dela, na osnovu čega je zabranjen kamp, Danasu je rečeno da to Tužilaštvo „nije naložilo zatvaranje kampa, već da je to učinio MUP Srbije zbog, kako je to saopštio ministar policije Nebojša Stefanović, moguće zloupotrebe dece i uznemiravanja javnosti“.

U kampu, koji je podelio javnost i koji je organizovan po uzoru na slične kampove u Rusiji, ratni veterani iz Srbije i Rusije su obučavali 44 dece i mladih uzrasta od 12 do 23 godine iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, „vojnim veštinama, preživljavanju u prirodi, pružanju prve pomoći i učili ih rodoljublju i patriotizmu“. Organizator kampa je Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, uz podršku opštine Čajetine i Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, a učesnici kampa su nosili delove uniformi bivše Vojske Jugoslavije i koristili gumene replike vatrenog oružja.

List Danas se, po savetu Policijske uprave Užice, koja se izjasnila da nije nadležna za događanja oko zlatiborskog kampa, obratio Birou za saradnju sa medijima MUP-a Srbije i zahtevao odgovore na pitanja: Da li je MUP Srbije bio obavešten o tome da će se od 9. do 18. avgusta na Zlatiboru organizovati Omladinsko-patriotski kamp na Zlatiboru, tokom koga će decu i mlade iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore ratni vojni veterani i instruktori iz Srbije i Rusije učiti vojnim veštinama? Da li je MUP Srbije bio informisan da je policija u Čajetini, po tvrdnjama organizatora kampa, izdala saglasnost za njegovo održavanje i da su ga patrole čajetinske policije, do zatvaranja, tri puta obilazile i da nisu imale nikakvih zamerki? Da li je MUP Srbije podneo krivične prijave protiv organizatora kampa i ako jeste – protiv koga i za koja krivična dela?

Uz navode da „prema Zakonu o javnom okupljanju u nadležnosti policije nije da odobrava skupove“, MUP je u odgovorima Danasu naveo da su „članom 13 tog zakona propisana ona okupljanja građana koja ne zahtevaju prijavu, s tim da organizator tih okupljanja obaveštava nadležni organ – MUP o okupljanju kada smatra da održavanje okupljanja zahteva preduzimanje mera bezbednosti od strane policije“.

– Organizator „Prvog patriotskog kampa“ obavestio je Policijsku stanicu u Čajetini da će organizovati javno okupljanje. U dopisu organizatora nigde nije navedeno da će se sprovoditi vojno taktička obuka, da će biti korišćene replike oružja, kao i da će učesnici kampa nositi uniforme. Ministarstvo unutrašnjih poslova smatra da je nedopustivo zloupotrebljavati decu i maloletna lica na način na koji je to učinio organizator kampa“, navedeno je u informaciji koju je MUP dostavio na zahtev Danasa.

Na kraju se navodi da su „pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova obišli kamp samo jednom i to istog dana kada je zatvoren“ i da je „komandir Policijske ispostave Zlatibor izašao na teren, obavio provere i, nakon toga, doneta je odluka o zatvaranju kampa“.

Kamp, kako je Danas pisao, bio je otvoren 9. avgusta na Tić polju, na Zlatiboru i trebalo je da traje do 18. avgusta, ali ga je policija, po nalogu ministra Nebojše Stefanovića, zatvorila u četvrtak, 16. avgusta oko 22 sata.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i lider Inicijativnog odbora Zdrave Srbije koji je odbacio optužbe o militarizaciji i zloupotrebu dece, saopštio je da su „policajci u četvrtak kasno uveče upali u kamp i bez pisanog naloga naredili da se on rasformira i rekli da im je to javljeno iz Beograda“.

„Zdrava Srbija je izvojevala prvu veliku pobedu – iz Upravnog odbora Javnog medijskog servisa oterali smo dr Krleta, a očekujemo da, iz Vučićeve jazbine, uskoro dezertiraju i ostali njegovi antiruski i multipraktik NATO lobisti“, izjavio je Stamatović, tvrdeći da su „Krstić, Čedomir Jovanović i Nenad Čanak, organizovali upad policije u taj kamp, tako što su optužili Zlatiborce da, uz pomoć srpskih i ruskih vojnih veterana „željnih krvi“, u „fašističkom“ kampu zloupotrebljavaju decu, pozivaju na krvoproliće i „udar na predsednika i Srbiju“.

Navodeći da je „pre neki dan, u Šidu, „spontano okupljena“ baka, pred Vučićem i kamerama „Pinka“ i RTS-a, pitala petogodišnjeg unuka „Koga voliš?“, a on, kao iz stopa, „spontano“ odgovorio:“Vučića!“, a Vučić njemu još spontanije uzvratio: „Volim i ja tebe!“, Stamatović dodaje da „sve to nije „zloupotreba dece“.

„Ali, zato jeste zloupotreba dece ako im pokažemo kako da se odbrane od nasilja, ako ih učimo da vole svoje, da poštuju tuđe ili im objasnimo da nijedna religija na svetu ne podržava to da se tete ljube u usta na javnom mestu, a čika čiki sedi u krilu“, saopštio je između ostalog Stamatović.

Danas